Svet
24 ogledov

Tiralica za proizvajalcem prsnih vsadkov

Prsni vsadki Žurnal24 main
Interpol je za ustanoviteljem francoskega podjetja Poly Implant Prothese (PIP), ki je proizvajalo nevarne prsne vsadke, izdal mednarodno tiralico zaradi kaznivega dejanja ogrožanja življenja in zdravja.

Francoske oblasti so sicer v petek 30.000 ženskam s silikonskimi prsnimi vsadki podjetja PIP svetovale, naj jih odstranijo. Ustanovitelj podjetja PIP, 72-letni Jean-Claude Mas, naj bi se trenutno nahajal v Kostariki.

Pri osmih ženskah s temi vsadki so sicer ugotovili raka. Ministrstvo je ob tem poudarilo, da ni dokazov o večjem tveganju za raka zaradi teh vsadkov, da pa obstaja realno tveganje, da ti počijo. Sporne vsadke naj bi prejelo več deset tisoč žensk v več kot 65 državah, predvsem v Južni Ameriki in Zahodni Evropi.

Podjetje PIP so lani zaprli, njegove izdelke pa prepovedali, potem ko so ugotovili, da je uporabljalo nedovoljeni silikon, pri katerem je odstotek poškodb neobičajno visok. PIP je bil nekdaj tretji največji proizvajalec silikonskih vsadkov na svetu, proizvedli pa so več kot 100.000 vsadkov na leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.