Svet
3337 ogledov

Tirolska: Ljudi nadzira tudi vojska. Kazni do 1450 evrov.

Avstrijska policija EPA
Napori v smeri preprečevanja širjenja južnoafriškega virusa.

Na mejah avstrijske dežele Tirolska danes okoli 1200 policistov in vojakov nadzoruje upoštevanja omejitve potovanj, ki naj bi preprečile širjenje južnoafriške različice novega koronavirusa na druge dele države. Kdor želi zapustiti deželo, mora predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus.

Na Tirolskem so potrdili več kot 400 primerov južnoafriške različice koronavirusa, ki velja za bolj nalezljivega. Gre za največje žarišče te različice v Evropski uniji, opozarja avstrijska vlada.

Najmanj še deset dni, visoke kazni

Od danes je možno deželo zapustiti le z negativnim izvidom na novi koronavirus. Oblasti so vzpostavile 44 nadzornih točk na cestah, letališčih in železnicah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za zdaj so nazaj poslali le manjše število ljudi, ki niso imeli potrdila, je pojasnila tiskovna predstavnica policije v Innsbrucku.

Na nekaterih nadzornih točkah so vzpostavili tudi centre za testiranje, kjer lahko potniki v zadnjem trenutku opravijo obveznost. Izjema velja za otroke do 10. leta starosti, voznike tovornjakov in tranzitni promet. Ukrep bo v veljavi najmanj deset dni.

Ukrepi, ki jih je že v začetku tedna napovedala avstrijska vlada, poleg pogojev ob zapustitvi Tirolske vključujejo tudi opozorilo, s katerim se odsvetuje potovanja v to zvezno pokrajino. To je edinstveni primer v zgodovini Avstrije, da se kontrolirajo meje ene zvezne pokrajine. Tistim, ki bodo skušali zapustiti Tirolsko brez negativnega testa, grozijo denarne kazni tudi do 1450 evrov. 

Glede Tirolske zaostrujejo tudi nekatere druge države; Nemčija je Tirolsko v četrtek razglasila za območje z mutiranim virusom, potnikom iz te zvezne pokrajine je prepovedala vstop v državo. Izjema so nemški državljani in tujci s stalnim bivališčem v Nemčiji. 

mejni prehod Avstrija Avstrija Slovenija Velika zaostritev za prehod meje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • mirror 16:40 12.februar 2021.

    Kljub drastičnim pa vendar pravilnim ukrepom nihče od Tirolcev ne tuli o kršenju človekovih pravic in omejevanja gibanja. Pri nas pa imamo preveč demokracije, kjer lahko vsak pljuva po vladi, mediji jih pa še podpirajo. Pri nas pa zaradi levičarjev ...prikaži več še vojske ne moremo poslati na mejo za zaščito pred ilegalnimi migranti. To demokracijo bo treba na novo definirati. Psovka "smrt janšizmu" bi moral biti kazniva.

  • Gandi123 16:19 12.februar 2021.

    Janšistični sev se je preselil na Tirolsko!

  • Avatar MS
    MS 15:34 12.februar 2021.

    Tirolci so prišli k pameti! To je očitno edini možni ukrep za obladanje covid-kretenov!