Svet
3967 ogledov

Kremelj: Jedrsko orožje bi uporabili le v tem primeru

vojna v Ukrajini
1/3
epa vojna v Ukrajini
Ukrajinska delegacija je zagotovila, da jim je prioriteta zagotoviti prekinitev ognja. Predstavnik Kremlja o morebitni uporabi jedrskega orožja.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v intervjuju za ameriško televizijo PBS dejal, da se bo Rusija zatekla k jedrskemu orožju le v primeru "grožnje obstoju" njegove države - in ne zaradi trenutnega konflikta z Ukrajino. " Vsak izid operacije (v Ukrajini) seveda ni razlog za uporabo jedrskega orožja," je dejal Peskov. "Imamo varnostni koncept, ki zelo jasno pravi, da lahko le takrat, ko obstaja grožnja za obstoj države, uporabimo in bomo dejansko uporabili jedrsko orožje," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja. 

 | Avtor:

Ukrajinska delegacija, ki jo vodita obrambni minister Oleksij Reznikov in svetovalec predsednika Mihajlo Podoljak, je medtem prispela v Istanbul na nov krog pogajanj z ruskimi predstavniki o končanju vojne v Ukrajini.

Gre za prve pogovore iz oči v oči po več kot dveh tednih, ki pa jih tokrat gosti turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

 | Avtor:
Pred začetkom pogovorov je ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba poudaril, da se ne bodo pogajali o menjavi ljudi, zemlje ali suverenosti. Na pogovorih si želijo rešiti vsaj humanitarna vprašanja, glavni cilj pa je zagotovitev prekinitve ognja, je dodal.

Pričakovanja pred novim krogom pogajanj, ki naj bi v Istanbulu potekala do srede, so sicer na obeh straneh nizka. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je opozoril, da na pogajanjih doslej niso dosegli napredka in da tudi tokrat ne gre pričakovati večjih prebojev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nedavno dejal, da se je pripravljen pogovarjati o nevtralnosti Ukrajine, kar je ena ključnih zahtev Rusije na pogajanjih. Kot je pojasnil v pogovoru z ruskimi novinarji, ukrajinski pogajalci temeljito preučujejo to možnost.

Komentarjev 1
  • jakec1575 09:39 29.marec 2022.

    Medvedjev je zadnjic trdil drugace. Sicer pa je najvecja svinarija kasetne bombe in neeksplodirani zvoncki. Pa nekontrolirano miniranje v begu. To rabis pol 20let, kot na hrvaskem. In tacas ne mores obdelovati zemlje. Kriminal. Samo mesarji in prasci to pocnejo.