Svet
7 ogledov

Tisoči na ulicah španskih mest

španska protestnica 18-02-2012 Reuters
Potem ko je španska vlada pred dobrim tednom dni sprejela reformo trga dela, so za danes po vsej Španiji napovedani protesti, h katerim sta pozvala največja sindikata v državi. Kot poudarjata, bodo reforme pomenile ukinitev številnih delovnih mest v državi, ki se že zdaj ubada z visoko brezposelnostjo.

V Madridu so sicer že takoj po tem, ko je vlada premiera Mariana Rajoyja 10. februarja sprejela reforme, izbruhnili spontani protesti, ki so jih spremljali tudi neredi.

Konservativna španska vlada, ki je oblast prevzela po volitvah 20. novembra lani, poudarja, da je cilj reform delovnopravne zakonodaje spodbuditi podjetja k zaposlovanju. V Španiji namreč trenutno stopnja brezposelnosti presega 20 odstotkov, med mladimi pa je celo blizu 50-odstotna.

Reforma med drugim predvideva spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih v obliki davčnih olajšav, znižuje zgornjo mejo za odpravnine, podjetjem v težavah pa dovoljuje, da odstopijo od kolektivnih pogodb, ki so jih sklenila s sindikati. Skrajšali naj bi tudi obdobje, v katerem lahko delavec za določen čas dela za istega delodajalca.

Pričakujejo tisoče

Že dopoldne naj bi se protesti začeli v Cordobi, sledile bodo demonstracije v vseh večjih španskih mestih, osrednji protest pa bo v Madridu.

Protesti bodo potekali pod geslom "Ne reformi, nepravični za delavce, neučinkoviti za gospodarstvo in nekoristni za delovna mesta".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.