Svet
5 ogledov

Tisoči proti odločitvi Janukoviča

Množice so se na poziv Timošenkove zbrale pred parlamentom. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ukrajinska opozicija je na protestih proti odločitvi, da se ruski mornarici podaljša sidrenje na Krimu še za 25 let, zbrala več tisoč ljudi.

V zameno za tretjino cenejši zemeljski plin je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič z Rusijo sklenil dogovor, da lahko ruska mornarica v Sevastoplu ostane do leta 2042.

"
Prihodnji torek bo parlament začel z ratifikacijo tega, za Ukrajino nesprejemljivega, dogovora,“ je množici okoli tri tisoč ljudi dejala nekdanja premierka Julija Timošenko. Ti danes pred ukrajinskim parlamentom protestirajo proti Janukovičvi odločitvi. Odločitev je kritiziral tudi nekdanji predsednik Viktor Juščenko.

Ruska flota je na Krimu sicer zasidrana še iz sovjetskih časov, vendar je bil po ukrajinski osamosvojitvi sklenjen dogovor, v katerem se je kot dokončni datum umika določilo leto 2017. A Ukrajina nujno potrebuje ruski popust, da lahko v red spravi svoje javne finance, da bo lahko kandidirala za 12 milijard dolarjev sredstev (8,9 milijarde evrov) Mednarodnega denarnega sklada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.