Svet
43 ogledov

Tisoči proti verskim skrajnežem

Protestniki s transparenti proti verskim skrajnežem v Izraelu, 27. 12. 2011. Reuters
Blizu Jeruzalema se je več tisoč Izraelcev, sicer judov po veri, zbralo na protestih proti ortodoksnim judom, ki želijo omejevati sodobno življenje. Na proteste proti verskim gorečnežem je pozval celo sam predsednik Šimon Peres.

Radikalna judovska sekta je v mestu Beit Shemesh postala že grožnja običajnemu življenju prebivalcev, poroča televizijska mreža France 24. Pred dobrim tednom pa je kapljo čez rob pomenila izpoved osemletne deklice, ki je za lokalno televizijsko postajo pripovedovala, da je prestrašena, ker ortodoksni judje za njo pljuvajo in jo preklinjajo, ker naj ne bi bila primerno oblečena. Zaradi strahu pred pripadniki skrajne veje judovstva si deklica ni več upala v šolo.

Protestniki zahtevajo, da je treba narediti konec vplivu skrajnih vernikov na življenje Izraelcev. Med transparenti, ki so jih nosili med protesti, so bili tudi napisi: "Preprečite, da bi Izrael postal Iran." Ker dogajanje v Beit Shemeshu v Izraelu ni osamljen primer, je k udeležbi protestov pozval sam predsednik Šimon Peres, ki po poročanju France 24 v verskih pritiskih vidi veliko grožnjo državi.

Ultra ortodoksni jud s svojima otrokoma pred protesti v Beit Shemeshu. | Avtor: Reuters Reuters

 

 

 

Komentarjev 1
  • privat 19:51 29.december 2011.

    tud tam imajo ortodokse...