Svet
9 ogledov

Tisoči zahtevajo zaščito Bajkala

Bajkalsko jezero vsebuje okoli petino vseh površinksih zalog sladke vode. (Foto: Žurnal24 main
Predstavniki več naravovarstvenih organizacij so ruskim oblastem predale peticijo s prek 100 tisoč podpisniki, ki zahtevajo zaščito najglobljega jezera na svetu.

Podpise za zaščito jezera je prispevalo 125 tisoč ljudi iz 52 držav sveta, predstavniki organizacij Greenpeace, WWF in Bellona pa so zbrane podpise predali ruskim oblastem. V peticiji jih pozivajo naj prekličejo obratovalno dovoljenje tovarne lesne pulpe ob jezeru, ki ga je podpisal ruski premier Vladimir Putin. S predstavniki organizacij se je sestal tudi predstavnik UNESC-a, ki jim je obljubil, da bo zaščita te največje zemeljske zaloge sladke vode, na dnevnem redu prihodnjega sestanka.

UNESCO je sicer že pred dnevi izrazil skrb nad Putinovo odločitvijo o ponovnem odprtju tovarne na obali jezera, navkljub velikemu nasprotovanju javnosti. UNESCO bo sedaj svoje stališče predstavil ruski vladi, pri čemer upajo, da bo ta prepoznala vrednost jezera kot svetovne kulturne dediščine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.