Svet
39 ogledov

Tita ne bodo „odkopali“

Kar 81 odstotkov državljanov misli, da je bilo najbolje živeti v socializmu. (Fo Žurnal24 main
Titovi nasledniki nimajo namena, da bi z odprtjem grobnice dokazovali, da v Hiši cvetja zares ležijo njegovi posmrtni ostanki. Govorice o tem po odkopu Chaucesca.

Potem ko so v petek ekshumirali nekdanji romunski voditeljski par Eleno in Nikalaja Chaucesca, so se na območju Balkana začele pojavljati govorice tudi o Titovi ekshumaciji. Odkop omenjenega para, ki je bil na več kot 20 let na čelu komunističnega režima v Romuniji, so opravili v petek; zahtevala ga je njuna družina, in sicer z namenom, da bi se potrdilo, ali so par - potem ko so ju tekom revolucije leta 1989 ubili - zares pokopali na pokopališču v Bukarešti.

Tudi kar se tiče pokopa Titovih posmrtnih ostankov se že od leta 1980 tu in tam pojavljajo zgodbice, da je v Hiši cvetja v Beogradu zgolj spominsko obeležje, medtem ko so njegovi ostanki v resnici shranjeni nekje drugje. Te zgodbe naj bi bile „podkrepljene“ s trdnimi dokazi, tako da so se nekaj časa pojavljale celo govorice, da Tito v resnici takrat v Kliničnem centru v Ljubljani ni zares umrl, pač pa da so ga „umaknili“.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Govorice o ekshumaciji, torej odkopu oziroma odprtju grobnice, je utišal Titov vnuk Joška Broz, ki je danes za srbski portal Bliz povedal, da ni za to nikakršne potrebe, saj je on živ dokaz, da so Titove posmrtne ostanke zares shranili v grobnico v Hišo cvetja. „Ob truplu sem bil vse od Ljubljane do zaključka pogreba, tako da so kakršnikoli dvomi povsem odveč,“ je povedal Joška Broz in dodal, da so po zaključku pogrebnih slovesnosti preko grobnice postavili kamen, ki je težak devet ton.

Ostal sem do dveh zjutraj, dokler niso namestili kamna, ki pokriva grobnico. Dedovi posmrtni ostanki so tako povsem zagotovo v Hiši cvetja. Razen, če je morda nekdo omenjeni kamen dvignil,“ sklene Joška Broz in s tem skeptikom, da je Titovo truplo zares na Dedinjah, ne zapre ust povsem do konca.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.