Svet
403 ogledov

Titanik potonil pred 99 leti

Titanik je potonil na današnji dan pred 99 leti. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Na današnji dan pred 99 leti je potonila ladja Titanik. Zadnja preživela v starosti 97 let umrla pred dvema letoma. Ob stoletnici napovedana predelava filma Titanic v 3D.
Po podatkih encyclopedia-titanica.org so bili na ladji vsaj trije Slovenci: Janko Vovk (21) ter Franc (39) in Manca Karun (4). Slednja, oče in hči, sta potop preživela. Po nekaterih podatkih naj bi bil na ladji še četrti Slovenec, Janez Merkun.

Danes mineva 99 let od potopitve legendarne, "nepotopljive" ladje Titanik.

Parnik Titanik je bil v času splavitve največja potniška ladja in je v dolžino merila več kot 200 metrov. Na današnji dan leta 1912 je na krstni vožnji potonila po tem, ko je 14. aprila nekaj pred polnočjo zadela ledeno goro. Parnik se je prelomil na dvoje in po dveh urah izginil pod površje.

Od 2.208 ljudi na krovu so 1.503 umrli, preživelo pa jih je le 705. Razbitine so našli šele leta 1985.

Umrli že zadnja preživela in "ostarela Rose"
Millvina Dean, zadnja preživela potnica Titanika, je v 97. letu starosti umrla pred dvema letoma. V času potopitve ladje je imela komaj dva meseca.

Lani pa je v starosti 100 let umrla tudi igralka Gloria Stuart, ki je v skoraj tako kot ladja slavnem filmu Titanic iz leta 1997 upodobila ostarelo Rose. Lik v mladih letih je igrala Kate Winslet.

Ob stoletnici tudi Titanic 3D
Režiser filmske uspešnice o potopljeni ladji James Cameron naj bi čez eno leto v kinematografe lansiral 3D-različico svoje uspešnice Titanic. To pripravljajo ob stoletnici, so pred časom slavnega režiserja navajali številni časopisi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.