Svet
17 ogledov

Tito dela težave tudi Hrvatom

Josip Broz Tito (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Ne le v Ljubljani, tudi v Zagrebu poimenovanje ulice oziroma trga po maršalu Titu povzroča spore.

Po odločitvi ustavnega sodišča se bo morala Titova cesta v Ljubljani preimenovati. Podobno bi se lahko zgodilo v Zagrebu.

Civilna iniciativa za Hrvaško brez totalitaristične simbolike, Krog za trg, je namreč mestni skupščini Zagreba danes poslala novo zahtevo za spremembo imena Trga maršala Tita v Trg Republike Hrvaške. Zahtevo je podpisalo približno 500 javnih osebnosti.

Trg so po nekdanjem jugoslovanskem predsedniku Josipu Brozu Titu poimenovali leta 1946., civilna iniciativa pa si že štiri leta prizadeva za spremembo imena. V tem času so poslali več deset zahtev za spremembo imena.

Jutarnji list je danes poročal, da naj bi pobudnike k novi zahtevi za preimenovanje trga lahko spodbudila tudi odločitev slovenskega ustavnega sodišča.

Komentarjev 2
  • Boštjan Žlak 11:14 26.februar 2013.

    WTF..... kr neki...folk ima očitno preveč časa, da jih motijo imena ulic...Ker ima nekdo preveč časa in je dosegel spremembo imena ulice si bo moralo zdaj kup ljudi delat stroške z zamenjavo osebnih dokumentov, da bojo imeli pravi naslov na ...prikaži več dokumentih...ovce...

  • Žurnalček 11:34 12.januar 2012.

    In to sedaj ko je kradeze vržena na smetišče zgodovine. Daj no mal razmisli, ker so se Hrvatom vremena zjasnila, nam se pa TEMNIJO !!