Svet
80 ogledov

Tito pomagal človeku na Luno?

Posnetek iz filma o jugoslovanskem vesoljskem programu. You tube
Mlada slovenska avtorja napovedujeta "razkritje ene največjih skrivnosti vesoljske tekme med hladno vojno".

Obeta se nam dokumentarna drama, ki jo napovedujeta slovenska ustvarjalca Boštjan Virc in Žiga Virc. Govora je o domnevnem skrivnem jugoslovanskem vesoljskem programu, ki naj bi ga ZDA odkupile od predsednika Josipa Broza - Tita. Na portalu YouTube sta avtorja objavila napovednik z naslovom "Houston, težave imamo".

Razkrili naj bi eno "največjih skrivnosti vesoljske tekme med hladno vojno". Kot trdi napovednik, naj bi ZDA na začetku 60. let minulega stoletja odkupile jugoslovanski vesoljski program, potem ko so ugotovile, da izgubljajo boj s takratno Sovjetsko zvezo v tekmi za osvajanje vesolja. Pri tem so si Jugoslovani in kasneje Američani pomagali z načrti in tehnologijo, o kateri je pisal slovenski pionir vesoljskih poletov Herman Potočnik - Noordung.

Ključen odnos Tito - Kennedy

Avtorja navajata, da je bila Jugoslavija v času Tita "tretji ključni igralec" v vesoljski tekmi. Tito naj bi se bil odločil prodati znanje s tega področja takratnem ameriškemu predsedniku Johnu F. Kennedyju. ZDA pa naj bi potem Jugoslaviji v zameno zagotovile veliko denarno pomoč.

Do prodaje naj bi prišlo leta 1961 po Titovem obisku v Washingtonu, ZDA pa so že tri mesece kasneje objavile svoj pohod na Luno.

Program razvijali na meji med Hrvaško in BiH

Domnevni jugoslovanski vesoljski program naj bi leta 1948 začeli razvijati globoko v nedrih vojaške baze Željava pri Bihaću, na meji med Hrvaško in BiH. "Objekt 505", kjer je bilo sicer veliko podzemno letališče nekdanje jugoslovanske armade, naj bi bil dejansko največje podzemno vesoljsko središče v Evropi, še domnevata avtorja.

80 odstotkov trditev potrjenih

Žiga Virc, režiser filma Trst je naš, sicer pravi, da so trenutno še v "fazi razvoja projekta" in da še vedno preverjajo nekatera dejstva. Okoli 80 odstotkov trditev iz napovednika na YouTubu pa naj bi bilo potrjenih. Avtorja izpostavljata, da je napovednik namenjen predvsem iskanju koprodukcijskih partnerjev. Načrtujejo pa, da bodo s produkcijo filma začeli nekje v prihodnjem letu, je še pojasnil.

V napovedniku je navedeno, da naj bi bil dokumentarec na ogled spomladi 2013.

Komentarjev 8
  • allstarr111 17:24 18.januar 2012.

    Čisti bullšit, Tito naj bi prodal program leta 61, projekt so razvijali v bazi željava, ki pa je bila zgrajena šele 7 let kasneje, gradili so jo od leta 1957 dokončana pa je bila 1968.Ne mi rečt da ...prikaži več so razvijali program med tem ko so delavci tam delali, ker cel objekt je bil tajen in kao supretajna je bil tudi space program.ssVirčeva, pejta vidva rajš kej druzga počet, ker tole ne bo šlo skozi.

  • tralala 15:33 18.januar 2012.

    ahahahaha, tvoj gologlavi fašist, pobček...

  • Tupamaros 10:39 14.januar 2012.

    Ba ke in povesti za male in velike butce. Iskanje zaslužka v imenu tistega, ki je edini imel komando nad bando!Goli otok press.