Svet
2213 ogledov

"To bi lahko bilo zelo krvavo in grdo"

Ukrajina
1/2
Epa
Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo spopadi ...

Napadi ruskih enot na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine se po navedbah ukrajinske vojske nadaljujejo. Ruske sile naj bi se med drugim trudile prevzeti nadzor nad že tedne obleganim Mariupoljem. Ameriško obrambno ministrstvo pa je v petek opozorilo, da Rusija znova krepi svoje enote z dodatno opremo in vojaki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruske enote se med drugim osredotočajo na kraje Rubižne, Popasna in Novobahmutivka ter prevzem nadzora nad pristaniškim mestom Mariupolj, je danes poročala ukrajinska tiskovna agencija Unian ob povzemanju poročila ukrajinskega generalštaba. Del mesta Rubižne je po informacijah ukrajinskega guvernerja Luganska Serhija Hajdaja že pod nadzorom Rusije, redno je slišati streljanje. Podobno je v Popasni. Zaradi stalnega obstreljevanja je nemogoče evakuirati ljudi, je opozoril. Navedb ni mogoče neodvisno preveriti, opozarja dpa.

Po ocenah vojaških strokovnjakov ameriškega inštituta ISW vztrajajo ukrajinske sile na obrambnih položajih na vzhodu in jugozahodu Mariupolja.

Ameriški Pentagon sicer opozarja, da Rusija znova krepi svoje enote, ki so utrpele večje izgube. Med drugim jih oskrbuje z novo opremo in vojaki. Enotam na vzhodu Ukrajine pa naj bi se pridružilo več deset tisoč rezervistov, je povedal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Rusija pa naj bi več tisoč dodatnih vojakov namestila tudi v Rusiji nedaleč od ukrajinskega Harkova. Po navedbah višjega predstavnika Pentagona so v bližini ruskega Belgoroda povečali število taktičnih bataljonov s 30 na 40. Tovrstni bataljoni imajo običajno od 600 do 1000 vojakov. "To bi lahko bilo zelo krvavo in grdo," je ocenil grožnjo.

Komentarjev 4
  • Avatar luckyss
    luckyss 10:47 09.april 2022.

    "To bi lahko bilo zelo krvavo in grdo".........To je bilo v Donbasu že osem let in če bi tedaj bolj poročali o tem, vam danes ne bi bilo treba...pisuni..

  • vanc7 10:36 09.april 2022.

    "Če bi v Sloveniji laž prepovedali za en dan, bi večina medijev propadla ali šla na dražbo" avtor, JIJ alias mašal tvito