Svet
4 ogledov

"To je čudež"

Darline je bila povsem izčrpana. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Petnajst dni po katastrofalnem potresu, ki je prizadel karibski Haiti, so reševalci izpod ruševin potegnili 16-letno dekle. ZN mednarodno skupnost pozivajo k nadaljnji podpori Haitiju.

"Ne vem, kako je zdržala tako dolgo. To je čudež," je dejal reševalec, ki je pomagal izpod ruševin 15 dni po uničujočem potresu na Haitiju potegniti 16-letno dekle.

Po potresu 12. januarja so reševalne ekipe našle že več kot 130 preživelih. Številka je presenetila strokovnjake, saj pred reševalnimi operacijami niso bili optimistični glede števila preživelih, ki bi jih lahko našli.

Darlinine klice na pomoč so slišali prebivalci in poklicali predstavnike Rdečega križa in reševalcev. Ob rešitvi je bila vesela in v šoku, oblile so jo solze. Po besedah reševalcev je bila zelo dehidrirana in ima poškodovano nogo. Našli so jo v ruševinah njenega doma v glavnem haitijskem mestu Port-au-Prince.

''Lahko je preživela, ker je ruševine niso stisnile in je imela prostor, kjer je lahko ležala,'' je pojasnil Stephan Sadak, član francoske reševalne ekipe.

Za hrano se tepejo

Da bi lahko do decembra hranili dva milijona ljudi, bi človekoljubne organizacije potrebovale 800 milijonov dolarjev. V potresu 12. januarja je umrlo okoli 200.000 ljudi, brez strehe nad glavo jih je ostalo okoli milijon. Ob razdeljevanju hrane redno prihaja do pretepov. Še vedno vlada pomanjkanje vode in hrane, ljudi strašijo tudi kriminalne tolpe. Te pogosto kradejo hrano in jo nato celo prodajajo nazaj žrtvam.

Pomoč in podpora še naprej
Svet ZN za človekove pravice je ob koncu dvodnevne razprave o Haitiju danes v Ženevi sprejel resolucijo, v kateri je mednarodno skupnost pozval, naj ne zmanjša prizadevanj za pomoč tej karibski državi, ki jo je 12. januarja prizadel uničujoč potres. Svet ZN za človekove pravice je mednarodno skupnost pozval, naj še naprej zagotavlja primerno in koordinirano podporo haitijski vladi in prebivalstvu, ki se po potresu spopada s številnimi izzivi.

Ustavljeno življenje

Haitijski predsednik Rene Preval je včeraj napovedal, da bodo volitve prestavili. ''Volilna kampanja bi se morala začeti jutri, vendar se to iz očitnih razlogov ne bo zgodilo. Zaradi človeških in tehničnih razlogov volilni proces ne bo potekal, kot smo načrtovali,'' je dejal Preval. Nov datum volitev še ni znan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.