Svet
1258 ogledov

To je glede obveznega cepljenja odločila avstrijska vlada

Avstrija epidemija Epa
Ukrep naj ne bi bil sorazmeren.

V Avstriji so začasno odpravili obvezno cepljenje proti covidu-19, je odločila vlada. Ukrep obveznega cepljenja namreč pri koronavirusni različici omikron ni sorazmeren, je pojasnila avstrijska ministrica za ustavo Karoline Edtstadler.

O morebitni vnovični uvedbi obveznega cepljenja bodo odločali čez tri mesece, je pojasnil novi avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch. Ob tem je poudaril, da je cepljenje še vedno najboljši ukrep za omejevanje pandemije, s tem pa se strinja tudi strokovna komisija. "Cepite se," je še pozval sodržavljane.

Odločitev o začasni odpravi obveznega cepljenja so sprejeli na podlagi poročila strokovne komisije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Sprva je bilo sicer predvideno, da bi v sredini marca v Avstriji v veljavo stopilo kaznovanje za tiste, ki se še ne bi cepili proti covidu-19.

Od 4. februarja so sicer zabeležili le okoli 26.000 prvih cepljenj. Delež cepljenih v državi je tako malo pod 77 odstotkov.

Nekje od sredine novembra v Avstriji opažajo nižanje trenda prvih cepljenj, k dvigu stopnje ni resno pripomogla niti odločitev vlade o obveznem cepljenju. V sredini novembra so na tedenski ravni beležili po okoli 19.000 prvih cepljenj, decembra po okoli 12.000, januarja pa od 3000 do 4000.

V državi je odpravljena večina ukrepov

Pri prehodu meje z Avstrijo sicer znova velja pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran). To pomeni, da lahko v severno sosedo znova potujejo tudi tisti, ki se niso cepili proti covidu-19, če predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus. Kot veljaven negativen test se šteje PCR-test, ki ni starejši od 72 ur, ali hitri antigenski test, ki pa ne sme biti starejši od 24 ur.

Izjema so hitri testi za domačo uporabo, ki jih lahko vsak opravi sam, saj ti ne veljajo. Prav tako pravilo PCT ne velja za otroke, mlajše od 12 let.

V državi so s 5. marcem bile odpravljene bolj ali manj vse omejitve za preprečevanje širjenja covida-19. Načeloma velja le še pravilo o obvezni uporabi zaščitnih mask tipa FFP2 v določenih delih javnega življenja. Izjema je Dunaj, kjer bodo na področju gastronomije zaenkrat še obdržali pravilo PC (prebolel ali cepljen).

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:34 09.marec 2022.

    Odločitev je v bistvu edina možna, če se še hočejo iti vsaj navidezno demokracijo...Takšen epilog smo nekateri tudi napovedali in to že takrat , ko ste tu nekateri cepljenci orgazmirali ob tej napovedi obveznega cepljenja...