Svet
23 ogledov

"To je najbolj črn napad"

Turški parlament EPA
Turška prokurdska Ljudska demokratska stranka (HDP) je danes sporočila, da bo ustavila vse svoje aktivnosti v turškem parlamentu, potem ko so turške oblasti v četrtek ponoči aretirale devet strankinih poslancev, med njimi tudi sopredsedujoča stranki. Stranka naj bi razmišljala celo o odstopu vseh 59 poslancev.

"Naša parlamentarna skupina in vodja stranke sta v luči tega obširnega in temačnega napada sprejela odločitev o zaustavitvi našega dela v zakonodajnih organih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi navedla HDP, druga največja opozicijska in tretja največja stranka v turškem parlamentu.

Poslanec HDP Ziya Pir, ki je bil po aretaciji v petek izpuščen, a ne sme oditi iz države, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočil, da se bo stranka o naslednjih korakih posvetovala s svojimi privrženci. Ena od možnosti je tudi vrnitev 59 poslanskih mandatov.

"Umaknili se bomo"

"V naslednjih dveh ali treh tednih se bomo umaknili ter se z državljani in turškimi demokratičnimi silami posvetovali, kako naprej. Nato bomo sprejeli odločitev. Vse možnosti puščamo odprte, odločitev pa bomo prepustili našim volivcem," je pojasnil Pir, ki je aretacije v imenu stranke označil za "najbolj črn napad v zgodovini turške demokracije".

Turški parlament | Avtor: EPA EPA
Turške oblasti so v noči na petek med drugim pridržale sopredsedujoča stranki HDP Selahattina Demirtasa in Figen Yuksekdag, je v petek zjutraj potrdila turška vlada. V mestu Diyarbakir je le nekaj ur po pridržanju odjeknila eksplozija, v kateri je umrlo vsaj osem oseb, ranjenih jih je bilo več kot 100.

Odgovornost za napad je danes prevzela skrajna kurdska skupina blizu prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK), Kurdistanski sokoli svobode (TAK). Kot je skupina zapisala na svojih spletnih straneh, je napad izvedel njihov član Kamal Hakkari. Po njihovih navedbah je šlo za odziv na "morilske politike" in "neizprosen pritisk" vlade na pretežno kurdski jugovzhod države. TAK je ob tem napovedal nove napade na "fašistično turško državo".

Na aretacije se je že ostro odzvala EU, ki je Turčijo opozorila, naj spoštuje demokratične norme. Nestrinjanje z aretacijami sta izrazila tudi voditelj Kurdov Masoud Barzani in nemško zunanje ministrstvo. V podporo aretiranim politikom se je v soboto na protestu v Kölnu zbralo več tisoč Kurdov, več kot 2000 Kurdov pa je demonstriralo tudi v Parizu.

Uradna Ankara že nekaj časa vztraja, da je HDP podaljšek PKK. HDP te trditve označuje za politično motivirane in navaja, da je bilo od julija lani pridržanih več kot 5000 ljudi, povezanih s stranko, več kot 1000 jih je bilo uradno aretiranih zaradi različnih obtožb, tudi terorizma.

V Turčiji sicer še naprej veljajo izredne razmere po spodletelem poskusu državnega udara julija letos.

Turčija, državni udar | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • jakec1575 15:34 06.november 2016.

    Erdogan uspesno skrbi za razpad Turcije na 2 državi. Mogoče bo to še najbolje za to šizofreno državo. Žal Evropa ne more nic, razen da objajcano opozarja Erdogana. Turčija namreč hrani evropske jedrske konice v okviru Nata. Očitno jih ne ...prikaži več more več dobiti nazaj. Erdogan je sklenil premirje s Putinom. Nekam me to spominja na pakt Hitler Stalin.