Svet
2127 ogledov

"To je novi, vznemirjujoči razvoj pandemije"

COVID-19 test Epa
Ukrepe zaostrujejo, skrbi naraščajo.

"Dosegel nas je nov in vznemirjujoč razvoj pandemije, britanska mutacija koronavirusa, ki je bistseno bolj uspešna pri svojem širjenju," je povedala danska premierka Mette Frederiksen. 

Oblasti so pri tem napovedale nove ukrpe, pri čemer bodo z jutrišnjim dnem omejili druženje na pet oseb. Ukrepi naj bi veljali do 17. januarja, nato jih bodo spet pretehtali. Vlada poziva ljudi, da če je le možno, delajo od doma, ko je nujno potrebno po nakupih, naj vzdržujejo distanco dveh meterov. 

Število primerov, ki jih povezujejo z novim, glede širjenja še uspešnejšim sevom virusa, naraščajo, je povedala premierka, minister za zdravje Magnus Heunicke pa je dodal, da bo najverjetneje že v sredini meseca ta sev virusa na Danskem dominanten. Konec decembra je vlada podaljšala začasno zapiranje večine trgovskih centrov vse do sredine januarja, da bi tako zaustavila širjenje epidemije. Izjema so lekarne in supermarketi.

Država, v kateri živi 5,8 milijonov ljudi, je doslej zabeležila 173 tisoč primerov okužbe in 1420 smrtnih primerov zaradi covida-19. 

Še ena nova mutacija, bistveno nevarnejša

Skrbi se širijo tudi na Norveškem, kjer so odkrili prvi primer okuženega z novo mutacijo covida-19, ki se je razširila po Južni Afriki, odkrili so tudi več primerov okuženih z mutacijo virusa, ki so ga odkrili v Angliji. 

Južnoafriški sev potencialno še bolj nalezljiv od britanskega in morebiti celo odporen na cepivo. "To je sicer teoretična zaskrbljenost. A razumna, saj bi bila južnoafriška varianta morda bolj odporna na cepivo," je za BBC dejal profesor Shabir Madhi, ki je vodil preskuse za cepivo Oxford-AstraZeneca v Južni Afriki. 

Virus naj bi v Južni Afriki mutiral veliko bolj kot v Združenem kraljestvu, ena od teh mutacij pa pomeni, da se virus lahko izogne ​​napadu protiteles, ali pa so ta manj učinkovita. Madhi je za BBC dejal, da je le malo verjetno, da bi bila cepiva zaradi nove mutacije povsem neuporabna, vendar pa bi po njegovih napovedih lahko mutacija pošteno oslabila učinek cepiv.

covid-19 koronavirus Covid-19 Zdravje Strokovnjaki o tem pojavu na Hrvaškem. Nas lahko skrbi?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 09:47 07.januar 2021.

    Če mislite, da nas bodo spustili iz krempljev še v tem stoletju, se motite... Vse po planu... Ovce pa verjamejo ...