Svet
653 ogledov

"To je pustolovska akcija in še ena strateška napaka ameriške vlade!"

ZDA napadle Iranske položaje
1/3
Epa
V petkovih napadih ameriških sil na cilje na vzhodu Sirije in v bližini meje z Irakom je bil ubitih več civilistov in vojakov, je danes sporočila sirska vojska. Oblasti v Damasku so ob tem opozorile, da se ameriška okupacija sirskega ozemlja ne more nadaljevati, poročajo tuje tiskovne agencije.

V napadih so bili ubiti "številni civilisti in vojaki, številni so ranjeni, povzročena je bila znatna škoda na javni in zasebni lastnini", je v izjavi zapisala sirska vojska. "Ameriške sile ne morejo nadaljevati z okupacijo delov sirskega ozemlja," so ob tem dodali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo na vzhodu Sirije ubitih najmanj 18 proiranskih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so v petek v odgovor na napad z brezpilotnimi letali na ameriško oporišče na severu Jordanije, v katerem so pred tednom dni umrli trije ameriški vojaki, več kot 40 pa je bilo ranjenih, izvedle povračilni napad na cilje v Siriji in Iraku.

ZDA napadle Iranske položaje | Avtor: Epa Epa

Približno 900 ameriških vojakov je napotenih v Siriji in 2500 v sosednjem Iraku kot del mednarodne koalicije, ustanovljene za boj proti skupini Islamska država, ko je slednja nadzorovala celotne dele sirskega in iraškega ozemlja. Proti Američanom je bilo po podatkih ameriške vojske od 18. oktobra lani v regiji izvedenih 166 napadov, od tega 67 v Iraku, 98 v Siriji in en v Jordaniji. Napadi so se okrepili po izbruhu vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas 7. oktobra.

Na ameriški napad na cilje v Siriji in Iraku se je danes ostro odzval tudi Iran ter ga označil za strateško napako ZDA. "Napad na Sirijo in Irak je pustolovska akcija in še ena strateška napaka ameriške vlade, ki bo povečala napetosti in nestabilnost v regiji," so po poročanju tujih tiskovnih agencij opozorili na zunanjem ministrstvu v Teheranu.

Iran je povračilne napade ZDA ostro obsodil, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa pri tem ni namignil na morebitne povračilne ukrepe.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je napade ZDA označil za "kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Iraka in Sirije, mednarodnega prava in očitno kršitev ustanovne listine Združenih narodov".

"Namen ameriških napadov na Irak, Sirijo in Jemen je zadovoljiti cilje sionističnega režima," je dodal.

ZDA napadle Iranske položaje | Avtor: Epa Epa

ZDA so v petek v odgovor na napad z brezpilotnimi letali na ameriško oporišče na severu Jordanije, v katerem so pred tednom dni umrli trije ameriški vojaki, več kot 40 pa je bilo ranjenih, izvedle povračilni napad na cilje v Siriji in Iraku.

Oblasti v Damasku so danes sporočile, da je bilo pri tem v Siriji ubitih več civilistov in vojakov. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo na vzhodu Sirije ubitih najmanj 18 proiranskih borcev. Iraške oblasti medtem poročajo o najmanj 16 mrtvih, med njimi so tudi civilisti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Komentarjev 10
  • Ender3 18:23 03.februar 2024.

    Biden trdi, da imajo ZDA pravico kjerkoli in kadarkoli vojaško posredovati. Če slučajno to naredi kdo drug je takoj označen za terorista..Še vedno mislijo, da so svetovni policaji dejstva pa, govorijo drugače..

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 12:51 03.februar 2024.

    Arabci bi morali spet napasti New York in jim zrušiti ta novo stolpnico. Prav lepo je bilo leta 2001 gledati, kako so se Američani cvrli, hehehe.

  • slavauk22 12:36 03.februar 2024.

    BRAVO USA TAKO SE DELA........SAMO RADIRAJTE TE PODGANE NEMARNE !