Svet
68 ogledov

"To je šele začetek"

begunci
1/12
EPA
Hrvaška vlada je potrdila, da je v državo vstopilo okoli 300 beguncev, ki so na poti proti zbirnima centroma Dugava in Ježevo pri Zagrebu.

Potem ko je Madžarska v torek zaprla meje, se je del beguncev iz srbskega Preševa preusmeril proti Hrvaški, kjer poskušajo zaobiti mejni prehod Tovarnik in čez polja ilegalno prečkajo mejo. Hrvaška vlada je preko Twitterja sporočila, da je v državo vstopilo okoli 300 beguncev.

PREBERITE TUDI:

NOVINARKA BARBARA ERŽEN IN ANŽE PETKOVŠEK S TERENA:

V dveh urah zjutraj je hrvaška policija po besedah tiskovnega predstavnika Domagoja Džigumovića evidentirala 181 beguncev, ki so pristali na odvzem prstnih odtisov, čemur so sicer upirali ob vstopu v Srbijo ali Madžarsko. A število beguncev, ki so prestopili mejo, je od tedaj že zraslo, do konca današnjega dneva pa jih pričakujejo okoli 500.

Hrvaške železnice so na mejo poslale vlak z 11 vagoni, na katerih so voda in osnovne potrebščine. Vlak, ki lahko sprejme 500 ljudi, naj bi s srbsko-hrvaške meje begunce prepeljal v Center za azil v Dugavi in Ježevu pri Zagrebu.

Izčrpani, med njimi je veliko otrok

Na policiji pravijo, da bodo tekom dneva evidentirali vse begunce, ki bodo prečkali srbsko-hrvaško mejo in jih s policijskimi vozili razvozili v nastanitvene centre v Sisku in Kutini, kjer jim bo na voljo tudi 24 urna zdravniška oskrba.

Tiskovna predstavnica hrvaškega Rdečega križa Katarina Zorić, ki je že zjutraj potrdila, da njihovi prostovoljci sprejemajo begunce na meji, je povedala, da so mnogi med njimi izčrpani in potrebujejo zdravniško pomoč. "Najtežje je gledati male otroke, ki jih je med prišleki na Hrvaško največ," je povedala Zorićeva.

Iz Preševa v Šid

Pred prečkanjem meje se begunci zbirajo v Šidu, ki leži nekaj kilometrov stran od mejnega prehoda Tovarnik.

Prvi avtobus z begunci iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka in Mavretanije je prispel na avtobusno postajo v Šidu ob 4.30 zjutraj. V njem je bilo 70 beguncev, ki so po poročanju hrvaških medijev precej izgubljeni in ne vedo, kako naprej. Po besedah enega izmed njih jih je voznik avtobusa iz Preševa pripeljal v šestih urah, kar pomeni, da je avtobus vozil povprečno 120 kilometrov na uro.

Table na avtobusu so zamenjali

akali smo v Preševu in nismo vedeli, kaj naj naredimo, saj so do nas prišle informacije, da je meja z Madžarsko zaprta," je v Šidu povedal Jihad iz Sirije, ki se je na pot iz Damaska odpravil s štirimi otroci, med katerimi je najmlajši Adam star šest mesecev. "Naenkrat so se table na avtobusih spremenile, namesto Subotica in Kaniža je po novem pisalo Šid, Hrvaška. Rekli so nam, da naj vstopimo na avtobuse, ker je meja s Hrvaško odprta. Vstopili smo na tretji avtobus, a kot vidim, smo prvi, ki smo prišli v Šid." Jihad ne ve, kako naprej, saj je v praktično prvi skupini beguncev, ki organizirano prihaja na Hrvaško.

"Slišali smo, da je Madžarska zaprta, zato nam je policija svetovala, naj uberemo to pot. Želimo kamorkoli, kjer je mir," pa je dejal 35-letni Amadou iz afriške Mavretanije.

Iz Beograda tudi s taksiji

Po polurnem postanku v Šidu so peš krenili proti mejnemu prehodu Tovarnik. Zaradi preutrujenosti, saj niso spali več dni in ker so med njimi tudi otroci, so se ustavili pred mejnim prehodom, nato pa krenili naprej.

Policija je s kombijem pripeljala še sedem beguncev, ki so se izgubili v Šidu. Po prihodu avtobusa so se odpravili na pot do lokalnega hotela, kjer bi se lahko osvežili in stuširali, a je bil zaprt. Dodatnih pet beguncev se je skupini priključilo, potem ko so se iz Beograda pripeljali s taksijem. "Do sedaj smo jih vozili v Kanižo, zdaj pa v Beogradu vsi sprašujejo za Šid," je za medije povedal taksist Jovan. "Mislim, da posaja mejni prehod Tovarnik za vse te nesrečnike 'nova Kaniža'. Pričakujte še več taksijev beguncev iz Beograda. To je šele začetek."

Uredili sprejemno točko

V mestu Šid so po poročanju srbskih medijev uredili sprejemno točko za begunce, kjer bodo prišleke evidentirali. Po navedbah upravnika objekta Radoslava Miloševića lahko v nekdanji otroški bolnišnici sprejmejo okoli 300 ljudi, če bo potrebno, pa nameravajo v na dvorišču postaviti dodatne šotore.

O tem, da so begunci prečkali hrvaško mejo, poročajo tudi tuji mediji, ki med drugim opozarjajo na nevarnost pri prečkanju minskih polj na Hrvaškem. Britanski časnik The Guardian je posredoval zemljevid, ki ga je objavila madžarska človekoljubna organizacija MigrationAid Hungary.