Svet
3166 ogledov

To je slovenska najdaljša beseda

SSKJ Jaka Dimc
Najdaljša slovenska beseda ima le 26 črk.

Najdaljša slovenska beseda glede na Slovar slovenskega knjižnega jezika je dialéktičnomaterialístičen. To je  pridevnik s pomenom: nanašajoč se na dialektični materializem (dialéktičnomaterialístični pogled na življenje).

Tesno za petami so ji po navedbah Wikipedije buržoaznonacionalističen, starocerkvenoslovanščina in vsezaverodomcesarjevstvo!

Z zlaganjem števnikov dobimo lahko še daljše besede.

Najdaljša slovenska beseda brez samoglasnikov je vzbrst s šestimi soglasniki,

Na Hrvaškem si lomijo jezike zaradi prestolonaslednice

Kot je danes poročal STA, imajo na Hrvaškem najdaljšo besedo s 30 črkami, prijestolonasljednikovičičinima. Gre za naziv prestolonaslednikove žene v svojilnem pridevniku v sklonu v množini. Je najdaljša hrvaška beseda, če odštejejo velike številke, ki jih lahko pišejo kot eno samo besedo.

Prijestolonasljednikovica ali soproga prestolonaslednika je zahtevna za izgovorjavo, tudi če gre za pomanjševalnico prestolonasljednikovičica ali za svojilni pridevnik prijestolonasljednikovičičina, pojasnjujejo hrvaški jezikoslovci.

Najdaljša beseda na svetu je...

Najdaljša beseda v hrvaškem jeziku sicer ni niti približno tako dolga kot najdaljša beseda, ki jo omenja Guinnessova knjiga rekordov. Je v sanskrtu in ima skoraj 430 znakov.

V angleškem jeziku kot najdaljšo besedo omenjajo tudi kemijsko ime za človeški protein titin, ki ima 189.819 črk. Za njegovo izgovorjavo je potrebnega tri ure in pol.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • glicinija 22:39 12.februar 2016.

    menda nemška najdaljša beseda je nekaj v vezi z besedo hidroelektrarna, mogoče kdo ve

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:43 08.februar 2016.

    Mal me čudi da je vsezaverodomcesarjevstvo ena beseda. Ampak okej.