Svet
48 ogledov

To je to: Južnega toka ne bo

Žurnal24 main
Rusija prekinila več milijard evrov vreden projekt izgradnje plinovoda Južni tok. Krivijo Evropsko unijo.

"To je to. Projekt je zaključen," je danes povedal prvi mož ruskega energetskega giganta Gazprom Aleksej Miller med obiskom Ankare in za krivca določil držo EU, ki da je blokirala projekt.

Miller se v Ankari mudi skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki se je srečal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom in se z njim pogovarjal o ruski dobavi plina.

Nadaljevanje ni smiselno

Priložnost je Putin izkoristil za kritiko EU in njene drže do Južnega toka. Ruski predsednik je zatrdil, da je nadaljevanje projekta Južni tok nesmiselno, potem ko je Bolgarija blokirala gradnjo plinovoda na svojem ozemlju.

"Upoštevaje dejstvo, da doslej še nismo dobili dovoljenja od Bolgarije, menimo, da v trenutnih razmerah Rusija ne more nadaljevati z realizacijo tega projekta," je povedal Putin.

"A ne razumete, da je za nas nesmiselno, da vložimo več sto milijonov dolarjev v plinovod, ki bi ga speljali čez Črno morje, nato pa se zaustavili pri obali Bolgarije," je povedal Putin.

Ozirajo se drugam

Ob tem je kritiziral Evropsko komisijo, ki da je spodbudila Bolgarijo k blokadi projekta. "Menimo, da stališče Evropske komisije ni konstruktivno. Namesto da bi pomagala projektu, Evropska komisija postavlja ovire," je pripomnil in dodal, da če si EU ne želi izgradnje plinovoda, ga tudi ne bo.

Putin je ob tem zatrdil, da se zaradi blokade EU Rusija ozira za drugimi trgi. Razkril je, da bo Rusija povečala dobavo plina Turčiji za tri milijarde kubičnih metrov, cena plina za Ankaro pa bo od januarja nižja za šest odstotkov.

Komentarjev 2
  • Pepe007 07:44 02.december 2014.

    In katere so to? Zajeziti reke - to je šele okoljska katastrofa. Jedrska energija - super, dokler ni Fukošime. Upam, da ne sanjaš o veternicah, medtem ko EU plačuje, da ob nestabilnem vetru energije iz vetrnic ne pošiljajo v ...prikaži več omrežje in o fotovoltaiki, ko nekateri prognozirajo, da lahko sončni mrk povzroči kolaps energetskega sistema zaradi motenj, ki jih bodo mrkom delale sončne elektrarne. Aja, verjetno bi se vsi lahko ogrevali na biomaso. Če sanjaš...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 04:58 02.december 2014.

    Sej je prov. Tko al tko se je treba preusmert v bolj okoljsko odgovorne alternative.