Svet
391 ogledov

"To je verjetno najbolj žalosten dan v mojem življenju"

orkan Dorian Bahami Profimedia
Bahame biča orkan Dorian, najmočnejši orkan, ki je doslej prizadel to otočje.

Orkan Dorian se je v nedeljo, ko je dosegel Bahame, okrepil v orkan najvišje, pete stopnje. Vetrovi so pihali s hitrostjo do 300 kilometrov na uro. Močni nalivi in vetrovi so prizadeli severozahod otočja, najhuje je v mesto Elbow Cay na otoku Abacos. 

"Soočamo se z orkanom (...), kot ga v zgodovini Bahamov še nismo videli," je dejal premier Bahamov Hubert Minnis. "To je verjetno najbolj žalosten dan v mojem življenju," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Orkan Dorian, ki se je v nedeljo okrepil v orkan najvišje, pete stopnje, je z močnimi nalivi in vetrovi Bahame dosegel na severozahodu otočja, v mestu Elbow Cay na otoku Abacos.

Ameriški Nacionalni center za orkane je Doriana označil za "katastrofalnega". V videoposnetkih, ki jih je na spletu objavil bahamski časnik Tribune 242, je videti orjaške valove, ki so segali čez strehe lesenih hiš, prevrnjene čolne, ki so ujeti v krošnjah dreves in druge naplavine.

Odredili evakuacijo obale Južne Karoline

Guverner Južne Karoline Henry McMaster je odredil obvezno evakuacijo celotne obale te ameriške zvezne države, ki naj bi jo Dorian dosegel v sredo. To je najmočnejši in največji orkan v moderni zgodovini, zagotovo najmočnejši, kot smo ga kdaj videli, je opozoril McMaster.

Dorian naj bi danes dosegel vzhodno obalo Floride, vendar meteorologi poudarjajo, da je njegovo pot težko napovedati. Večina vremenskih modelov kaže, da naj bi rahlo oslabel, se obrnil proti severu in se v prihodnjih dneh pomikal ob ameriški obali in grozil zveznim državam Georgia ter Južna in Severna Karolina.

Guverner Floride Ron DeSantis je v nedeljo razglasil izredne razmere in milijone prebivalcev opozoril, naj se pripravijo na "izredni dogodek". "Pričakujemo obsežne poplave. Vse prebivalce Floride pozivamo, naj si naredijo sedemdnevno zalogo hrane, zdravil in vode," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.