Svet
33 ogledov

To je ženska, ki je Trumpu zadala največji politični udarec

Donald Trump EPA
Odločitev ameriškega zveznega sodišča v New Yorku, ki je zamrznilo del prepovedi vstopa beguncev v ZDA. Odločitev je sprejela sodnica Ann Donnelly, goreča borka za zaščito človekovih pravic.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal izvršni ukaz, ki je beguncem za 120 dni prepovedal vstop v ZDA in prepovedal izdajo vizumov za državljane sedmih muslimanskih držav - Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna - v prihodnjih treh mesecih, je poročala STA.

Zvezna sodnica v New Yorku Ann Donnelly je v pritožbi Ameriške zveze za državljanske svoboščine (Aclu) odredila začasno ustavitev deportacij imetnikov vizuma za ZDA ali beguncev, ki so ostali ujeti na letališčih. Z odločitvijo je preprečila deportacije ljudi iz ZDA, ki imajo veljavne prošnje za azil in vizume ter drugih, ki imajo zakonito pravico vstopa v ZDA. Njihovo število sicer ni natančno znano, je pa sodnica ameriški administraciji naložila, naj sestavi seznam vseh, ki so jih pridržali v ZDA, potem ko je prepoved vstopa za begunce začela veljati.

Ann Donnelly | Avtor: brooklyneagle.com brooklyneagle.com

Imuna na pritiske

Ann Donnelly je bila rojena leta 1959 v Michiganu. Na različnih delovnih mestih v pravosodju je zaposlena že 33 let; bila je tožilka, med drugim zaposlena tudi v uradu za zaščito otrok zaradi zlorab. Na današnje delovno mesto jo je leta 2015 imenoval takratni ameriški predsednik Barack Obama, skoraj soglasno jo je potrdil tudi senat.

V pravosodnih krogih jo je spremljal sloves strokovnjakinje, ki je vedno na strani pravice, ki sledi svoji vesti, ki je goreča, širokih nazorov in izvrstna v svojem poslu. Še enkrat znova se je v soboto izkazalo, da gre za sodnico, ki je povsem imuna na vsakršne pritiske, ne glede na to, ali so pod vprašanjem ljudje, ki so poneverili na stotine milijonov dolarjev ali za vprašanja, ki so politično izredno občutljiva. Sodnica je pri svoji zadnji odločitvi izpostavila, da bi Trump s svojim odlokom povzročil "nepopravljivo škodo" ljudem, ki bi jih poslali nazaj v njihove domovine.

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je danes sporočilo, da bo spoštovalo njeno odločitev, a hkrati bodo spoštovali tudi odlok novega ameriškega predsednika, ki je prepoved uvedel. Ameriška vlada ima pravico, da kadarkoli razveljavi vizum, če je to pomembno za ohranitev nacionalne varnosti, so sporočili. "Noben državljan tuje države brez kakršnekoli povezave z ZDA nima neomejene pravice zahtevati vstopa v ZDA," so poudarili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ameriška tiskovna agencija Bloomberg sicer izpostavlja, da ukrep ne velja za muslimanske države, v katerih ima Trump poslovne interese. Novi ameriški predsednik naj bi tako imel delež v podjetju, ki je vključen v nepremičninski projekt v savdski Džedi, v Egiptu pa delujeta dve Trumpovi hčerinski podjetji, katerih aktivnosti niso znane. Poleg tega ukrep ne velja tudi za Združene arabske emirate in Turčijo, kjer ima Trump prav tako poslovne interese, poročanje Bloomberga povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Ukrep tudi ne velja za Indonezijo, državo z največ muslimanskega prebivalstva, kjer Trumpovo podjetje načrtuje gradnjo dveh hotelov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Dixon 10:15 31.januar 2017.

    Trump misli, da je bog i batina. Dejansko pa njegove Izvršne ukaze lahko ustavi kdorkoli in Senat bi lahko (če bi želel) vse to znegiral.Sicer pa se Trumpu vidi, da živi v neki tretji (alternativni) realnosti. 2/3 njegovih žena ...prikaži več je imigrantk, sedaj pa noče v državi imigrantov. Svašta.

  • Žurnalček 22:06 30.januar 2017.

    Zdaj naj pa tisti Litvijec Mađitigabradis , ki SLO zehebava zaradi samo možnosti prepovedi vstopa USA če si upa !! Bravo TRUMP , vsak ima svojo državo in vsi marš kući , razen , če te sami ne povabijo !

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 15:58 30.januar 2017.

    Ene par takih sodnic bi rabili na slovenskem ustavnem sodišču!