Svet
4589 ogledov

Podrobnosti. "Moj prijatelj je bil ustreljen"

Ubit ameriški novinar Brent Renaud. Profimedia
V Irpinu pri Kijevu je bil včeraj ubit ameriški novinar.

Ameriški novinar Brent Renaud je pri opravljanju svojega dela izgubil življenje, zatem ko je bil ustreljen v vrat. Njegova sodelavca, Američan in Ukrajinec, sta bila v streljanju ranjena.

V videu, objavljenem na družbenih omrežjih, novinar Juan Arredondo opisuje, da so ruske sile na njih začele streljati med vožnjo skozi nadzorno točko v Irpinu, medtem ko so na poti snemali begunce, ki zapuščajo mesto. ''Nekdo nam je ponudil prevoz, da bi nas zapeljal do drugega mostu. Ko smo prečkali nadzorno točko, so začeli streljati na nas. Voznik se je nato obrnil, oni pa so še naprej streljali. Moj prijatelj Renaud je bil ustreljen in puščen za nami,'' je dejal Arredondo, ki v času snemanja še ni vedel, da je njegov kolega Renaud izgubil življenje.

Novinarstvo je izgubilo priznanega dokumentarista

50-letni novinar in dokumentarist je v Ukrajini delal na projektu Time Studios revije Time, in se pri tem osredotočal na svetovno begunsko krizo. Ko se je začela kriza v Ukrajini, je Brent takoj odletel na kraj in začel poročati o stiski beguncev.

Renaud je živel in ustvarjal v New Yorku in Little Rocku v Arkansasu, glede na njegovo biografijo na spletni strani Renaud Brothers. S svojim bratom Craigom je leta "pripovedoval humanistične verske zgodbe z vročih točk sveta", svoje projekte pa sta izvajala v Iraku, Afganistanu, Haitiju, Egiptu in Libiji. Pred nekaj leti je par prejel duPontovo nagrado za zgodbo o tihotapljenju orožja v Mehiko iz Združenih držav.

Christof Putzel, Renaudov prijatelj in kolega, je za CNN povedal, da je bila njegova smrt "uničujoča" izguba. "Brent je imel to sposobnost, da je šel kamor koli, dobil kakršno koli zgodbo, poslušal in posredoval, kaj se dogaja ljudem, česar drugi drugače ne bi videli. To danes je uničujoča izguba za novinarstvo," je dejal Putzel.

45-letni Arredondo, prav tako filmski ustvarjalec, fotograf ter izredni profesor novinarstva na Columbii, je v soboto objavil fotografije iz Žitomirja v Ukrajini in v objavi na Instagramu zapisal, da je "#onassignment". Njegova dela so objavljali v The New York Timesu, National Geographicu, The Wall Street Journalu, Newsweeku, ESPN, Vanity Fair in drugih medijih.

Ukrajina Ukrajina Svet Ubili ameriškega novinarja. To so podrobnosti.

Renaud že druga žrtev med novinarji v Ukrajini

Policija v Kijevu je v včerajšnjem tvitu kot dokaz objavila fotografijo novinarjevega trupla, njegovega ameriškega potnega lista ter fotografijo zastarele tiskovne značke New York Timesa z Renaudovim imenom.

Renaud je bil v preteklosti sodelavec ameriškega časopisa New York Times, od koder so sporočili, da novinarja v Ukrajino niso napotili oni. ZDA so po dogodku sporočile, da bodo Rusijo zaradi uboja doletele posledice, Irpinjske oblasti pa so po dogodku novinarjem iz varnostnih razlogov prepovedale vstop v mesto.

Renaud je prvi tuji novinar, za katerega je znano, da je izgubil življenje v vojni v Ukrajini. Ukrajinski snemalec Yevhenii Sakun je prav tako umrl, ko je bil v začetku tega meseca v televizijskem stolpu v Kijevu, potem ko so ga ruske sile bombardirale.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 20:20 14.marec 2022.

    Ma , morajo biti srečni za toto svojo srečo ! Tista dva na Brniku , iz Avstrije, sta živa zgorela