Svet
2644 ogledov

To naj bi bil vzrok za požar v Notre-Dame

Požar Notre Dame
1/9
Epa
Pariško tožilstvo je dva meseca po požaru v pariški katedrali Notre-Dame sporočilo, kaj naj bi bil najverjetnejši vzrok za požar.

Slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju sta najverjetnejša vzroka uničujočega požara v pariški katedrali Notre-Dame pred dvema mesecema, je danes sporočilo pariško tožilstvo. Zavrnilo je tudi možnost, da je šlo za kaznivo dejanje.

Požar, ki je 15. aprila zajel pariško katedralo, je uničil dve tretjini strehe, porušil pa se je tudi stolpič. Francoski minister za kulturo Franck Riester je ta mesec ocenil, da bo obnova zahtevna. "Notre-Dame je še vedno nestabilna, predvsem na ravni obokov, ki se lahko še vedno zrušijo," je poudaril.

V katedrali so 15. junija darovali prvo mašo po požaru, ki se jo je lahko iz varnostnih razlogov udeležilo zgolj okoli 30 ljudi, predvsem duhovniki.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je takoj po požaru obljubil, da bodo cerkev obnovili v petih letih.

Francoski mediji so sicer v sredini meseca poročali, da so donatorji v dveh mesecih po požaru nakazali zgolj devet odstotkov oziroma okoli 80 milijonov evrov od obljubljenih 850 milijonov evrov za obnovo cerkve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Son Andreas 20:52 26.junij 2019.

    je bila to elektrika miru? *honk*

  • Lavdan 19:33 26.junij 2019.

    Nisem vedel, da se v cerkvi lahko kadi.