Svet
55 ogledov

To naj bi bili odgovorni za napad

Napadalci bruselj teroristi Žurnal24 main
Iz Bruslja prihaja več poročil o najmanj dveh aretacijah. Ali sta povezani s terorističnimi napadi, še ni znano. Ogovornost za napad naj bi prevzela skrajna sunitska milica Islamska država.

Belgijski mediji, prvi je fotografijo objavil DH, so objavili posnetek varnostnih kamer iz letališča, ki naj bi prikazoval domnevne teroriste odgovorne za napad na bruseljskem letališču.

Osumljenca za samomorilski napad, oba naj bi v napadu umrla, nosita temna oblačila in pred seboj potiskata vozička s prtljago. Oba nosita tudi rokavice. Tretji moški v svetlih oblačilih pa naj bi po poročanju De Standaarda na letališču podstavil eksploziv in nato pobegnil.

Belgijska policija je javnost prosila za pomoč pri identifikaciji pobeglega. Vsakogar, ki bi ga prepoznal, prosijo, naj obvesti policijo.

Aretacije in hišne preiskave

Belgijska policija je nekaj ur po eksplozijah na letališču in metro postaji aretirala dva moška slab kilometer od postaje podzemne železnice Maalbeek v Bruslju. Več medijev je poročalo tudi, da v Bruslju potekajo hišne preiskave.

Belgijski tožilec Frederic Van Leeuw je kasneje potrdil, da so po današnjih napadih v Bruslju izvajali številne racije, zaslišali so tudi več prič.

Belgijsko tožilstvo je dopolne sicer medije pozvalo, naj zaenkrat o lokacijah preiskav, ki potekajo, ne poročajo. "Nekateri novinarji posredujejo informacije o preiskavi, ki poteka. Pozivamo jih, naj se vzdržijo posredovanja informacij, ki so povezane s preiskavo, da je ne bodo ogrozili," je sporočilo belgijsko zvezno tožilstvo.

 

Pojavljata se dve imeni osumljencev

V tujih medijih se pojavljata dve imeni, ki jih povezujejo s terorističnimi napadi v Bruslju. Omenjata se Najim Laachraoui in Mohamed Abrini

24-letni Laachraoui je bil lani na Madžarskem z enim glavnih osumljencev za pariške napade, Salahom Abdeslamom, ki so ga v Bruslju aretirali prejšnji petek. V začetku leta 2013 je potoval v Siriji, njegovo DNK pa so odkrili v hiši in stanovanju v Belgiji, ki so ju uporabljale teroristične skupine.

31-letni Abrini je bil dva dni pred napadi v Parizu na poti z Abdeslamom. 11. novembra lani so ju skupaj opazili na bencinskem servisu na severu Francije na avtocesti v smeri Pariza, ko je sedal za volanom črnega renaulta clia, ki so ga uporabili v pariških napadih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • sprehajalec 21:20 22.marec 2016.

    Vidim, da le tebe puščajo k besedi. Pa ti spregledam ta značilni levičarski pozdrav "kreten". Je pač postal del folklore in komuniciranja dela politične opcije. DDR šola in star angleški pregovor; once a communist always a communist...

  • draman 20:43 22.marec 2016.

    Pejt doma,dragec.

  • MihaMB 20:35 22.marec 2016.

    Tu v naših krajih se po domače reče, da "gnide poštupaš", ko se jih hočeš znebiti...nekaj takega je treba narediti s temi psihopatskimi morilci...