Svet
32 ogledov

"To ni nikakršna Katrina"

Japonska vlada se ustrezno odziva, meni Rado Skender. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Nevarnost je manjša že zato, ker je elektrarna pod nadčloveškim nadzorom že peti dan," meni Slovenec iz Tokia Rado Skender.

"Danes ni nič posebnega in tudi včerajšnji problem je bil pričakovan (palice so bile stopljene in eksplozija je bila napovedana, a nihče ni vedel, koliko je radiacije). Toda ko pride do tega, so reakcije pač drugačne kot takrat, ko se o tem govori," včerajšnje dogajanje na Japonskem komentira Rado Skender, ki živi in dela v Tokiu.

O delu japonske vlade pove: "Kar se mene tiče, je svojo vlogo odigrala vrhunsko in Kanov pomočnik Edano, ki vodi t. i. emergency response, prvih 105 ur ni šel niti spat. Če pogledate podatke, ki jih imajo za vsako vas in naselje, število opreme in ljudi na krajih tragedije, je jasno, v kakšni stopnji pripravljenosti se govori in da to ni primer neke Katrine v ZDA."

Dodaja še, da "TEPCO nima najboljšega PR-oddelka". Po njegovi oceni panika vlada že samo zato, ker "so vse trgovine izropane, po drugi strani pa ti ljudje čisto vsak dan poskušajo priti v službe in življenje spraviti nazaj v normalne tirnice".

Po petih dneh še vedno zaznavajo tresljaje. Glede Fukušime Skender meni, da je nevarnost manjša že samo zato, "ker jo imajo pod nadčloveškim nadzorom že peti dan. Kdo bo odgovarjal za to, da se 50 let star dizajn elektrarne ni zaprl februarja letos, ko bi se moral, pa je stvar drugih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.