Svet
66764 ogledov

To se bo zgodilo v Evropi, če naslednji teden izbruhne vulkan

Askja
1/5
Profimedia
Na območju vulkana Askja so v enem tednu zaznali prek 1300 potresnih sunkov.

Na območju enega največjih vulkanov na Islandiji so po poročanju portala Severe Weather Europe v manj kot enem tednu zabeležili prek 1300 potresnih sunkov. 

Gre za vulkan Askja, ki se nahaja na vzhodu otoka in je poznan po velikem izbruhu 29. marca leta 1875. Vulkanski pepel je takrat odneslo do Skandinavije in v osrednjo Evropo. Zadnji izbruh vulkana leta 1961 je bil precej manjši kot tisti s konca 19. stoletja.

V enem dnevu streslo 400 krat

Po pisanju portala je bil vulkan v zadnjih 14 dnevih precej aktiven, samo v zadnjem tednu so seizmografi zabeležili več kot 1300 potresnih sunkov, en dan skoraj 400. Najmočnejši sunek je imel magnitudo 3,4. 

Potresna aktivnost se je sicer umirila, a oblasti aktivnost vulkana ves čas spremljajo. Ta trenutek po pisanju portala Severe Weather Europe sicer ni nobenih znakov, da bi prišlo do izbruha, a to se lahko spremeni vsak trenutek. 

Zato so pri portalu izdelali hipotetični scenarij, kaj bi se zgodilo, če bi do erupcije vulkana prišlo naslednji teden in kaj bi to pomenilo za Evropo. 

Če bi do izbruha prišlo, bi veter vulkanski pepel odnesel nad zahodno in osrednjo Evropo ter v Skandinavijo. To bi verjetno ustavilo letalski promet v Evropi in bi lahko povzročilo podobno ekonomsko škodo, kot jo je vulkanski pepel leta 2010, ko je izbruhnil vulkan Eyjafjallajokull.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • anton55 09:53 17.november 2019.

    Najbrž bo vse še naprej bio in eko pridelana hrana.

  • Avatar praufo
    praufo 21:24 16.november 2019.

    komaj čakam, da izbruhne vulkan in naredi velikansko škodo