Svet
32152 ogledov

To se dogaja z dečkom, ki je ubijal na beograjski osnovni šoli

Strelski pohod na osnovni šoli v Beogradu
1/2
Profimedia
Pri dečku, ki je ubijal na osnovni šoli Vladislav Ribnikar v Beogradu, so se začele kazati spremembe v obnašanju, je Blic izvedel od odlično obveščenega vira.

Fazo, v kateri je bil miren in skoraj ravnodušen, so pred nekaj dnevi zamenjali prvi znaki nervoze, vse pogosteje sprašuje, kdaj ga bodo izpustili.

"Sam sebe ima za čisto normalno osebo in o sebi tudi govori na tak način. Še vedno ne kaže nobenega kesanja zaradi množičnega umora ali kakšnih emocij do ubitih vrstnikov ali svoje družine, ki jo je spravil v težak položaj, posebej svojo mlajšo sestrico, ki ni nič kriva nič dolžna," je povedal vir.

Burno reagira na majhne, nepomembne stvari ali pa celo brez razloga. Z besedami in gibi izraža nervozo, vse pogosteje sprašuje in zahteva. Vedno pa se vse vrti okrog njega, vsa vprašanja, ki jih postavlja, so povezana z njim in z njegovim udobjem, drugi ljudje ga ne zanimajo. Njegova nervoza ni povezana s kesanjem zaradi množičnega poboja, njega zanima samo on sam, so izvedeli pri Blicu. 

Deček je od 3. maja na otroški in mladinski kliniki za nevrologijo in psihiatrijo v Beogradu. Najprej je bil miren in hladnokrven, zdaj je sproščenost in lenarjenje zamenjal za hojo po sobi in delu bolnišnice.

V prejšnjem obdobju je morda enkrat na dan vprašal: "Ali grem danes domov?" Zdaj je precej bolj nestrpen in to vprašanje postavlja večkrat dnevno. Pogosto vztraja pri spraševanju, zakaj je v ustanovi, če pa je z njim vse v redu, zakaj je zaprt, če je normalen.

"Ne kaže nobene empatije in skrbi za starše in družino, če to nima neposredne zveze z njegovim udobjem. Na primer, ko vpraša, ali bo njegova družina ukrepala (da se ga osvobodi). Očitno ni računal, da bo zaprt v bolnišnici," je še povedal vir. Ker je bil v času poboja mlajši od 14 let, po srbskih zakonih ne more biti kazensko odgovoren.

Vir Blica ocenjuje, da je deček iz faze, v kateri je bil prepričan, da je izpolnil svoje cilje, zdaj v fazi soočanja z realnostjo. Ali bo nervoza kulminirala ali pa se bo razrešila s sprehajanjem in spraševanjem, je težko napovedati.

Strokovnjaki ocenjujejo, da deček nima razvitega superega in zato nima občutka, da je kaj naredil narobe.

Mater in sestro ustavili na meji

Njegovo mater in sestro so pred dnevi ustavili na meji, ko sta poskušali zapustiti državo in vstopiti v Makedonijo. Proti materi je uvedena preiskava zaradi suma zanemarjanja otroka, grozijo ji tri leta zapora.

Dečkova starša poskušata zaščititi svoje premoženje tako, da bi ga prenesla na sorodnike. S tem namenom naj bi obiskala več notarskih pisarn, a so jo v vseh zavrnili, saj jima je višje sodišče prepovedalo odtujitev premoženja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 18:03 26.junij 2023.

    Saj po svoje se mi smili , ker ni absolutna krivda samo na njemu za to grozovito dejanje . Toda ne glede na stopnjo krivde , ta fant ne sme nikoli več biti na svobodi , ker umora ali umorov ...prikaži več se ne da opravičiti prav z ničemer na svetu. Zato pa je naloga vsake države , da se pravica do orožja absolutno omeji sama na poklice , kjer drugače ne gre. Pištola je absolutno samo orodje namenjeno ubijanju in ničemur drugemu.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:14 26.junij 2023.

    V tej družini je bilo veliko storjenega narobe, verjetno so okvarjeni geni od genialcev !

  • Avatar pantani
    pantani 06:41 26.junij 2023.

    To ni več deček,ampak en navaden hladnokrven psihopat morilec, brez občutka empatije!!!