Svet
27813 ogledov

To so končne številke hrvaškega poletja

Hrvaška obala
Hrvaško ministrstvo za turizem je danes objavilo končne številke letošnjega poletja.

Na Hrvaškem so v prvem polletju zabeležili 2,72 milijarde evrov prihodkov od tujih turistov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je danes objavilo hrvaško ministrstvo za turizem, ki se sklicuje na podatke hrvaške centralne banke. Prihodkov od tujih turistov je bilo v prvih šestih mesecih letos tako 127 milijonov evrov več.

K zvišanju prihodkov je največ pridalo drugo trimesečje, ko je bilo 2,23 milijona evrov prihodkov iz turizma ali pet odstotkov oz. 110 milijonov evrov več od primerljivega obdobja lani.

Rovinj Popotnik Pet najbolj priljubljenih hrvaških destinacij

Minister: Uspeh zaradi napredka turizma

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je poudaril, da se je hrvaški turistični promet v preteklih petih letih na ravni prvega polletja zvišal za 62 odstotkov, prihodki pa za 51 odstotkov. Izplen gre po njegovi oceni pripisati tudi napredku hrvaškega turizma glede prepoznavnosti Hrvaške kot celoletne destinacije. Prostor za dodatni napredek vidi v razvoju turizma na vzhodu države, v Slavoniji.

Hrvaško je v prvem polletju obiskalo 6,88 milijona turistov, kar je šest odstotkov več kot v prvih šestih mesecih lani. Turisti so ustvarili 26,6 milijona prenočitev, kar predstavlja triodstotno rast. Največ nočitev so opravili gostje iz Nemčije, Avstrije in Slovenije, je v začetku julija objavilo hrvaško ministrstvo za turizem.

Zadnjih podatki o obisku in prenočitvah so sicer na voljo za osem mesecev. Na Hrvaškem so v tem času našteli 16,5 milijona turistov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili pa so 90,1 milijona prenočitev, kar je dva odstotka več.

Slovenski turisti so bili najštevilnejši za Nemci.

Zaliv Čikat, Mali Lošinj Popotnik To je najpogostejši cilj slovenskih turistov

Dubrovnik | Avtor: Pixabay Pixabay

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • lotus 13:37 05.oktober 2019.

    Nevoščljivost vam je zgleda nzcionalni šport kočijaši

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 08:17 02.oktober 2019.

    Hrvati samo nabijajo kako im gre dobro.Da nimajo Slovencev bi bankrotirali. Edino kaj imajo Hrvati dobro je Toni Cetinski in gavrilovič pašteta.

  • jakec1575 22:20 01.oktober 2019.

    smo 2 najbolj stevilcen narod takoj za nemci, pa slovenscina nima mesta v njihovih turisticnih destinacijah.