Svet
29 ogledov

"To so nam govorili posiljevalci"

Mlada aktivistka s fotografijami posiljenih žensk in citati posiljevalcev skuša dvigniti zavest o bremenu, ki ga nosijo žrtve.

V dveh letih je mlada aktivistka Grace Brown (21) v projektu, imenovanem "Nezlomljive", naredila več kot 2000 fotografij, na katerih so se izpostavile žrtve posilstva. V rokah žrtve držijo napise, kaj jim je posiljevalec pred, med ali po posilstvu rekel. Z omenjenim projektom skuša Brownova pomagati žrtvam spolnih napadov.

Med drugimi so posiljevalci grozili naslednje:

"Ni mogoče, da si devica. To si počela že prej," je rekel 48-letni trener tenisa 15-letnemu dekletu, ki je bila v času posilstva devica, njene solze pa posiljevalca niso nič ganile.

"Če boš komu povedala, boš v enakih težavah kot jaz," je 50-letnik rekel 13-letnici. Obsojen je bil na 33 let zapora.

"Nehaj se delati nedostopno."

"Ali je že kosmata?" Ko ga je enajstletno dekle zavrnilo, se je posiljevalec odločil, da bo sam pogledal.

"Poglej me, prosim, poglej me. Strašiš me... Mislil sem, da sem naredil kaj narobe." Žrtvin odgovor: "Da, si."

"Sama si to hotela."

"Skušam ti le pokazati, koliko te ljubim."

"Zaradi tega imamo zakone glede pitja mladoletnih oseb. Ti si kriva! če ne bi pila, se ti to ne bi zgodilo," je povedal eden od policistov v St. Petersburgu, ko je 18-letnica hotela prijaviti posilstvo.

Nekatere žrtve so pokazale svoj obraz, nekatere so ga zakrile z napisom.

V posnetku, ki si ga lahko ogledate zgoraj, Brownova še pojasni, da je ena od treh žensk in eden od petih moških v svojem življenju na tak ali drugačen način spolno zlorabljen. Veliko posilstev pa ostane neprijavljenih. Petnajst od 16 posiljevalcev ne bo preživelo niti enega dneva v zaporu, še pravi in dodaja, da se v ZDA vsaki dve minuti zgodi posilstvo.

Ko je pred dvema letoma začela s projektom, si ni niti mislila, da bo postal tako odmeven. Vsak dan je prejemala na stotine elektronskih sporočil, v katerih se ji žrtve zahvaljujejo za to, kar počne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.