Svet
4741 ogledov

To so Putinove besede po Prigožinovi smrti

Vladimir Putin Profimedia
Ruski predsednik je danes popoldne komentiral nesrečo, v kateri je umrl Jevgenij Prigožin.

Na srečanju z vodjo DNR Denisom Pušilinom je Vladimir Putin izrazil sožalje družinam umrlih v letalski nesreči v Tverski regiji. "Progožin je bil človek 'zapletene usode', nadarjen poslovnež. Wagner se je boril z nacisti v Ukrajini, tega ne bom nikoli pozabil," je dejal Putin. 

Po poročanju RIA Novosti na kanalu Telegram je ruski predsednik dodal, da ga je vodja preiskovalnega odbora Rusije obvestil o začetku preiskave letalske nesreče s Prigožinom in da jo bodo pripeljali do konca.

Odmevi Prigožinove smrti

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je bil, kot smo poročali, med potniki, umrlimi v današnjem strmoglavljenju letala pri Moskvi, poročajo ruske tiskovne agencije. Letalo z desetimi osebami na krovu je v večernih urah strmoglavilo med letom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer naj bi umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke.

Da je bilo Prigožinovo ime navedeno med potniki ponesrečenega letala, je zvečer potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je medtem že sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer. Kasneje so sporočili, da je bil Prigožin dejansko na letalu.

Po njihovih navedbah je bil na istem letalu tudi poveljnik in soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin. Našli naj bi sicer že vseh deset žrtev strmoglavljenja. Ruske oblasti drugih podrobnosti o nesreči za zdaj niso sporočile.

Dogodek naročil Putin?

Britanski varnostni viri menijo, da je letalo skoraj zagotovo sestrelila ruska obveščevalna služba FSB, ki je delovala po nareku ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Menimo, da to zdaj verjetno krepi položaj ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruskih sil Valerija Gerasimova, ki ju je Prigožin sovražil in javno kritiziral. To je dobro za Ukrajino, saj ta dva veljata za nesposobna," so dodali.

"Wagnerjevi borci se bodo maščevali Putinu in Šojguju za smrt svojega vodje. Pozivi k maščevanju polnijo klepetalnice Wagnerjevih kanalov," pa je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Gerašenko.

Ob sklicevanju na ruske medije je poudaril, da poteka posvet poveljnikov skupine Wagner. Kot eno od možnih teorij, ki naj bi jo ruski organi obravnavali, je ta, da je bila na letalu nameščena eksplozivna naprava.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 52
  • stromar 20:43 25.avgust 2023.

    Vsi, ki se zamerijo putki, na hitro umrejo naravne smrti in naši zarotniki in rusofili seveda temu verjamejo hahahaha

  • Avatar MS
    MS 10:15 25.avgust 2023.

    5) V strmoglavljenju zasebnega letala severno od Moskve je umrlo deset ljudi, ruska uprava za civilno letalstvo pa je sporočila, da je bil na seznamu potnikov tudi Jevgenij Prigožin, nekdanji vodja skupine plač

  • Avatar MS
    MS 10:15 25.avgust 2023.

    4) Po več skrivnostnih smrtih ruskih oporečnikov v zadnjem času je v nedeljo v Indiji po padcu skozi okno hotela umrl ruski tajkun Pavel Antov.