Svet
18711 ogledov

Toblerone, kot ste ga poznali, se poslavlja

Toblerone Profimedia
Velika sprememba pri priljubljeni čokoladi.

Proizvajalec svetovno znane tablice čokolade Toblerone bo spremenil trikotno embalažo, saj na njej ne bo več znamenite kombinacije Matterhorna in skritega medveda. Če je 4.478 metrov visoki "špičak" simbol Švice, je medved zaščitni znak prestolnice Bern, kjer od leta 1908 proizvajajo omenjeno čokolado. 

Razlog za umik Matterhorna iz embalaže je, da se je lastnik, ameriška korporacija Modelez, odločila preseliti proizvodnjo v tujino. Vendar uporaba švicarskih nacionalnih simbolov na izdelkih, če ti niso narejeni v državi, ni dovoljena. Podobno je z zastavo z belim križem, poroča Guardian.

Kot pojasnjujejo pri Mondalezu, bodo po novem uporabili generično obliko gore, ki bo geometrijsko in estetsko sovpadala s piramidasto obliko čokolade v embalaži. Vendar bodo zdaj morali umakniti tudi napis, da je Toblerone švicarski. Zakon iz 2017 namreč določa, da mora vsaj 80 odstotkov sestavin nekega izdelka izvirati iz te alpske države, da lahko nosi oznako "narejeno v Švici". Zdaj bo na čokoladi pisalo le, da je bila "ustanovljena v Švici."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:31 06.marec 2023.

    Nove sestavine...GS mleko in kakav iz mušjega koncentrata..;)

  • Kmodri 23:52 05.marec 2023.

    Švicarji so pametni!

  • Ender3 23:35 05.marec 2023.

    A tako, potem nam bodo samo še Kinder ponujali kot užitek !