Svet
77 ogledov

"Toda oči so slepe. Iskati moraš s srcem"

mali princ Shutterstock
Leta 1944 je izginil francoski pisatelj in pilot Antoine de Saint-Exupéry, najbolj znan po svoji noveli Mali princ. Po vzletu s Korzike 31. julija ga niso videli nikoli več.
Francoski pisatelj in pilot s polnim imenom Antoine Jean-Baptiste Marie Roger (Vicomte de Saint-Exupéry) se je rodil v plemiški družini v Lyonu in bil tretji od petih otrok. Oče Jean je umrl, še preden je Antoine dopolnil štiri leta, zato ga je poučevala njegova mama Marie. Končal je jezuitsko šolo v Le Mansu, izobraževal pa se je v Švici. Med vojno se je pridružil francoskim letalskim silam in bil pilot izvidniškega letala do premirja med Francijo in Nemčijo leta 1940. Med letoma 1941 in 1943 je živel v Severni Ameriki, kjer je tudi napisal Malega princa.


Zadnji izvidniški polet

Saint-Exupéry je s Korzike pri 44 letih vzletel 31. julija zvečer na izvidniški polet nad južno Francijo. Zbral naj bi podatke o nemških premikih okrog doline Rone, od takrat pa ga niso videli nikoli več. Razbitine letala so ob obali Marseilla našli leta 2000, več kot 50 let pozneje.

"Bistvo je očem nevidno"

Svoje najbolj znano delo Mali princ, ki je bilo prvotno mišljeno kot otroška knjiga, je Saint-Exupéry napisal med svojim bivanjem v Ameriki. V 27 poglavjih piše o življenju in človeški naravi, življenjskih resnicah, o otroku, ki hodi po različnih planetih in spoznava svet.
Po zasilnem pristanku sredi puščave avtor poskuša vzpostaviti stik s civilizacijo in popraviti svoje letalo. Tam sreča otroka, ki pravi, da je njegov planet daleč stran in da išče rešitev za svoj planet, ki mu grozijo kruhovci, zato mu Saint-Exupéry nariše backa, ki bo varoval planet. Avtor piše na o lisici, ki sreča malega princa na poti iz Sahare, bistvo pa je skrito prav v besedah, ki jih izreče lisica: "Čuj mojo skrivnost. Zelo preprosta je: Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno." Lik lisice naj bi navdihnila prava lisica, ki jo je v puščavi našel Saint-Exupery in se nanjo zelo navezal.
Boa, ki je narisana na začetku knjige, naj bi predstavljala nevarnost nacistov pred drugo svetovno vojno. Mali princ sicer simbolizira nedolžnost, ljubezen, prijateljstvo in upanje, skozi njegov lik pa Saint-Exupéry odraslim predstavi otroški pogled na svet.
Knjigo, ki je prevedena v več kot 180 svetovnih jezikov, je s slikami opremil avtor sam, ena od ilustracij pa je bila natisnjena tudi na bankovcu za 50 francoskih frankov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.