Svet
49 ogledov

Todorić podpisal sporazum z bankami in odhaja s čela Agrokorja

Lastnik Agrokorja Ivica Todorić se ne predaja v boju za delež Pivovarne Laško v Žurnal24 main
Ivica Todorič je podpisal sporazum z bankami in se strinja, da odide, poročajo hrvaški mediji. Računi Agrokorja ostajajo še vedno blokirani, jutri se bo z dobavitelji sestala vlada.

Agrokorju tako nekaj časa ne bo treba odplačevati kreditov, dobil bo denar, ki ga potrebuje za poslovanje in novo upravo, sledi pa prestrukturiranje podjetja. Novega direktorja bodo izbrale banke upnice, ali bo Ivica Todorić ostal v podjetju, še ni jasno. 

Podpisovane tako imenovanega standstill sporazuma še traja, saj ga morajo podpisati vse banke, ki so kreditirale Agrokor, teh pa je okrog 30. 

Računi Agrokorja še vedno blokirani, jutri se bo z dobavitelji sestala vlada

Sporazum je bil sicer menda usklajen že v četrtek, ko smo poročali, da soračuni Agrokorja in drugih družb iz sistema blokirani zaradi izvršb. Eden izmed največjih dobaviteljev, ki je med prvimi zahteval izvršbo, je dejal, da Agrokorju že od decembra ne dobavlja več

Računi Agrokorja pa kljub včerajšnjemu sestanku z dobavitelji ostajajo blokirani. Eden izmed dobavitelj Josip Budimir, direktor podjetja Franck, je jasno povedal, da bo tako ostalo, dokler Agrokor ne prejme državne pomoči. Hrvaška vlada je danes sporočila, da se bo z dobavitelji že zjutraj sestala vladna ekipa s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem na čelu.

Hrvaška vlada je, kot pomoč Agrokorju, konec tedna sprejela tudi tako imenovani zakon o Agrokorju, s katerim naj bi rešili največji gospodarski sistem v državi. Uradno se zakonu, ki ga vlada še pripravlja, reče Zakon o sistemskih podjetjih. Uporabili pa ga naj bi pri podjetjih, ki imajo vsaj 5.000 zaposlenih in za 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne morejo izpolniti. Ob zahtevi po državni pomoči  bi vlada predlagala izrednega pooblaščenca, ki bi ga moralo potrditi trgovsko sodišče v Zagrebu. Izredno upravo bi lahko zahtevali tudi upniki, a bi za to potrebovali soglasje podjetja, ki je v težavah.

Poslanci naj bi omenjeni zakon obravnavali predvidoma že v sredo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Martin Lazar 13:54 03.april 2017.

    Prav vidi se kako se Hrvati vse bolj vtkajo v vodenje Mercatorja tudi v Sloveniji. Dosti imam tega da mi trgovke vsiljujejo mortadelo PIK Vrbovec, zato ker od njih tako zahtevajo iz Zagreba.

  • Srečko Lukič 13:51 03.april 2017.

    Tudi jaz sem za. Zdaj je prava priložnost, ne rabimo ustanavljati zadrug in podobnih neumnosti, politiki pa naj se nehajo sprenevedati in "pozorno spremljati kaj se dogaja". Čas je za konkretna dejanja in volitve so pred vrati. Zdaj se izkažite gospodje...

  • Martin Lazar 13:47 03.april 2017.

    Mena zanima kako dolgo bodo čakali naši politiki da tudi Mercator propade, tako kot je propadel Konzum. Mercator še vedno dobro posluje a to samo zato ker je zaščiten s kreditnimi pogoji. Bomo čakali da ne bo več??? Jaz sem ...prikaži več zato da bo Mercator spet naš. Da se ne ponovi zgodba o Elanu. Ko so ga Hrvati odkupili in potem spravili na kolena pa smo ga morali reševati.