Svet
22 ogledov

Tokrat je pesti uporabila policistka

Napad na najstnico Facebook
ZDA pretresa nov napad policistov.

Po svetovnem spletu je zaokrožil še en posnetek agresivnega obnašanja in izpada policista v Združenih državah Amerike (ZDA). Tokrat je policistka v Arizoni nasilno obračunala s 15-letnim dekletom, ki naj bi imelo hude duševne težave in je odtavala od doma, poroča The Independent.

Rotili sta ga naj neha

Luis Paul Santiago, mimoidoči, ki je dogodek opazil in ga posnel, je na družabnem omrežju Facebook zapisal, da "je policistka dekle potiskala z obrazom proti tlem, medtem, ko je ona prosila naj neha, ker ne more dihati."

Na kraju se je medtem znašla tudi dekličina mati, ki je policistko prav tako prosila naj jo izpusti, ker da "trpi za hudo duševno motnjo in močno astmo."

Policistko je na kraju spremljal še en policist, s katerim sta tedaj nadzirala dogajanje na tem območju. Slednji je, kot opisuje Santiago, zanikal, da bi bil njegova kolegica nasilna do dekleta. V isti sapi je dejal, da bi policistka dekle lahko tudi ustrelila, če bi bilo to potrebno.

Če bi tako ravnal starš, bi bil obsojen zaradi zlorabe otroka

Američane agresivno vedenje policistov vse bolj razburja. "Kam je zašel ta svet, saj niti naši otroci niso več varni pred tistimi, ki bi morali loviti kriminalce? Če bi kdo od staršev to storil svojemu lastnemu otroku, bi ga takoj obravnavali zaradi zlorabe otroka in ga zagotovo tudi obsodil. Zakaj je potem dovoljeno, da naše otroke zlorablja policist samo zato, ker nosi modro uniformo," se sprašuje ena od mam na spletnem portalu The Free Thought.

Tožilec iz New Yorka Eric Schneiderman je guvernerja Andrewa Cuoma že zaprosil za izvršni ukaz, s katerim bi njegov urad pooblastil za vse preiskave primerov policijskih ubojev, ker, kot kažejo izkušnje, lokalnim tožilcem v teh primerih ne gre zaupati. 
 

Schneiderman je guvernerja opozoril, da mora primere smrti med policijskim posredovanjem preiskati neodvisni tožilec. Lokalni tožilci vsak dan delajo s policisti, zaradi česar jih težko obtožijo česarkoli. Zaradi tega je prepričan, da bi moral te primere preiskati posebni tožilec.

Pravosodno ministrstvo ZDA je v ponedeljek zveznim policijskim organom izdalo nova navodila glede rasnega profiliranja. Policisti  sicer že od leta 2003 ne smejo upoštevati rase, spola, nacionalnosti ali spolne usmeritve pri preiskavah, po novem pa to velja tudi za primere preiskav nacionalne varnosti.

V New Yorku dokaj znosno, v Kalifornijo bolj divje

Protesti zaradi policijskega nasilja so se nadaljevali tudi v ponedeljek zvečer. Protestniki po New Yorku še naprej zlasti zavzemajo cestna križišča in pomembne predele. Skupine protestnikov se zbirajo na določenih krajih in glasno nasprotujejo policijskemu nasilju ter se za nekaj minut uležejo na tla. Ko policisti začnejo groziti z aretacijami, organizatorji protest premaknejo naprej.

V New Yorku, kjer velika porota Staten Islanda pretekli teden ni obtožila belega policista za smrt temnopoltega Erica Garnerja, protesti potekajo gladko in brez divjanja. Drugače je v Kaliforniji, kjer je minuli konec tedna prišlo do spopadov med policijo in protestniki okrog univerze Berkeley. Mirni protesti po newyorškem receptu so v ponedeljek zvečer potekali tudi v Washingtonu.
 
Predsednik ZDA Barack Obama v javnih nagovorih sodržavljanom poudarja, da razume razočaranje in jezo ljudi. Spomnil je, da je imel tudi sam podobne občutke, ko se je v mladih letih srečeval s policijo. Obama sicer protestom ne nasprotuje, saj da so potrebni, vendar le dokler so mirni in brez nasilja.
Komentarjev 3
  • mph 10:25 10.december 2014.

    Degradirana družba, da bolj ne more bit. Ni čudno, kapitalizem ustvarja tam vse pogoje za to. In zelo se trudijo gringoti, da bi še cel svet osrečili s svojim sistemom.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:52 09.december 2014.

    " V isti sapi je dejal, da bi policistka dekle lahko tudi ustrelila, če bi bilo to potrebno."ameriški policisti morjo prov uživat v pobijanju...človeka najprej tok uničjo da se začne brant...pol ga pa v "obrambi" ubijejo. če bi ...prikaži več se punca preveč upirala bi jo ubil.

  • primorc91 15:27 09.december 2014.

    Tukaj si lahko pogledate še nekaj "demokratičnih" prijemov ameriškega režima: https://www.youtube.com/watch?v=8qUT2uPVlvg