Svet
363 ogledov

Toliko morajo "podmazati" za vožnjo skozi rdečo

Ukrajina Reuters
Podkupnine v Ukrajini obvezne v bolnišnicah, na univerzi, policiji ... Kljub obljubam sprememb ni.

"Korupcija v Ukrajini je razširjena tudi zato, ker so plače v javnem sektorju zelo nizke," pravi Alisa Ruban iz nevladne politične stranke Demokratična zveza. Povprečna plača v Ukrajini znaša 306 evrov (povprečna neto plača v Sloveniji je bila v istem obdobju 909 evrov). Za najem povprečnega trisobnega stanovanja še iz časa Sovjetske zveze pa morajo Kijevčani odšteti nekaj več kot 500 evrov.

Korupcija je eden izmed osrednjih razlogov, ki je sprožil najbolj množične proteste v Ukrajini in zanetil evromajdansko revolucijo. Kako globoko je vpeta v sistem, se je pokazalo tudi z razkritjem enormnega premoženja nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča.

Vpis s kuverto

Podjetnik Vladim Toma je moral za vpis na univerzo, zahvaljujoč poznanstvom, v kuverti prinesti "le" 2.500 dolarjev (okoli 1.800 evrov). Pravi, da ga znesek niti ne bi motil, če bi bil namenjen univerzi za izobraževanje, vendar gre ta denar v roke vodilnih. "Tudi če izpolnjuješ vsa merila, te ne bodo 
sprejeli."

Korupcija v Ukrajini | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Podkupnina je obvezna tudi za sprejem v bolnišnicah. Učitelj Aleksander Majboroda pravi, da je v Ukrajini popolnoma običajno, da pred prihodom v bolnišnico tej vplačaš obvezen samoprispevek, dokazilo pa nato pokažeš ob sprejemu. "Zdravniku je treba za obravnavo posebej doplačati. Seveda pa sta več kot dobrodošli tudi steklenica alkohola in bombonjera," dodaja.

Korupcija je močno razširjena tudi v policiji; večini Ukrajincev je veliko lažje za svoj prekršek plačati kar na roko. "Ni mi težko plačati globe, vendar birokracija zahteva preveč časa. Ne morem si vzeti tri dni, da bom plačal za prometni prekršek," svoje koruptivno ravnanje opravičuje Toma.

Niti pisarne niti načrta

Rubanova poudarja, da nova oblast kljub obljubam na področju korupcije ni naredila ničesar. "Odprli so urada, ki naj bi uredila korupcijo in lustracijo, vendar za zdaj nimajo niti pisarne, kaj šele načrta za ukrepanje." Tudi zato so protestniki na Majdanu do nove vlade skeptični. Na trgu bodo vztrajali vsaj do predsedniških volitev 15. maja, prav tako pa še niso začeli podirati barikad, ki so jih ščitile pred brutalnimi napadi specialne enote berkut in vladnih plačancev tetuškov. Se pa na Majdanu vse bolj omenja, da volitev zaradi ruske okupacije države maja še ne bo.

Komentarjev 3
  • d 17:47 18.marec 2014.

    In kaj je pri nas tako drugace kot v Ukrajini ?

  • edi 09:18 18.marec 2014.

    Zadeva je cisto enostavna. Ce bodo hoteli kako zajeziti korupcijo, bo DAI (ukrajinska prometna policija - derzhavtoinspekcija) nehala ustavljati prekrskarje.Prvic res zato, ker imajo male place.Drugic pa zato, ker imajo ob morebitnem prekrsku dve moznoti. Policaji namrec.Ali ...prikaži več se zmenijo za 100 UAH v zep in je zadeva v renutku resena.V obojestransko zadovoljstvo.Ali pa morajo sestaviti zapisnik.In ta ni kot v Sloveniji.Ce je policaj zelo hiter, ka bo koncal v eni uri.Torej...od tega ne bo imel nic.V tej uri pa lahko vstavi se pet prekrskarjev in zasluzi nekaj postrani.Sam sem jim v enem letu dal ze kaksnih 2000 UAH. :-)

  • kaperosi 07:57 18.marec 2014.

    sej to je normalno a pri nas ti pa dajo obvezno in še dodatno zavarovanje OBVEZNO a to pa ni podkupovanje ,je samo na demokratični način