Svet
12 ogledov

Toliko pribežnikov je realno prišlo v Nemčijo

Begunci v Nemčiji EPA
Lani je v Nemčijo prispelo manj prebežnikov, kot so sprva menili. Ni jih prišlo 1,1 milijona, temveč 890.000.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes povedal, da v Nemčijo ni prišlo 1,1 milijona, temveč 890.000 pribežnikov. Do odstopanj je prišlo zaradi dejstva, da so se iskalci azila pogosto registrirali na več mestih, nekateri pa so odpotovali naprej v druge evropske države ali se vrnili domov.

Kljub temu je številka po mnenju nemškega notranjega ministra še vedno zelo visoka. "Z ogromnim trudom smo v splošnem uspeli obvladati ta izziv," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Obenem se strinjamo, da se situacija lanske jeseni ne sme ponoviti," je še dodal ter spomnil, da je bila sprejeta vrsta ukrepov, tako v Evropi kot tudi v Nemčiji, ki naj bi to zagotovili.

Bo zaprtju balkanske poti konec navala

Množičen naval se je končal, potem ko so nekatere države na t.i. balkanski migrantski poti zaprle svoje meje, EU pa je dosegla dogovor s Turčijo za ustavitev vala migrantov na grške otoke, in sicer v zameno za finančno pomoč za oskrbo sirskih beguncev, pa tudi za obljubo o vizumski liberalizaciji, ko bo Turčija izpolnila določene pogoje.

Nemški sistem registracije iskalcev azila je bil sicer deležen številnih kritik, in to zaradi neustreznega spremljanja števila migrantov, ki so prispeli iz Sirije, Afganistana in Iraka.

Upad prosilcev za azil

Minister je še pojasnil, da so do minulega tedna letos zabeležili precejšen upad tistih, ki si želijo pridobiti azil v tem največjem evropskem gospodarstvu - zabeležili so jih 210.000.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.