Svet
1087 ogledov

Toliko smo pustili pri Hrvatih

Zastoji na avtocestah PIC
Hrvaške avtoceste. Rast vozil in prihodkov.

Na večini hrvaških avtocest so med junijem in avgustom na letni ravni beležili rast vozil in prihodkov. Največ vozil je bilo na avtocestah, za katere skrbita javni podjetji Hrvatske autoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), a so večji promet beležili tudi koncesionarji avtocest v severozahodnem delu države in hrvaški Istri.

Javni podjetji sta poleti na avtocestah zabeležili 21,1 milijona vozil, kar je bilo za 621.000 vozil ali tri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Ob tem so zaračunali nekaj več kot 1,1 milijarde kun (148 milijonov evrov) cestnin, kar je bilo za 4,4 odstotka več. Hac in ARZ upravljata s približno 1065 kilometri avtocest.

Napovedali so, da bodo več podrobnosti o poslovanju v poletnih mesecih javnosti predstavili konec septembra. Spomnili so še, da bo sezonsko zvišanje cen cestnin za deset odstotkov veljalo do 15. septembra.

Tudi koncesionar Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) je od junija do avgusta zabeležil za 2,5 odstotka več vozil, ki jih je bilo 2,5 milijona. Večinski delež v AZM ima avstrijski Pyhrn Concession Holding, ki skrbi za 60 kilometrov avtocest med Zagrebom in slovenskim mejnim prehodom Gruškovje.

Podjetje Bina Istra pa je objavilo podatke za prejšnji konec tedna, ko so zabeležili nekaj več kot 127.000 vozil, kar je bilo za 15 odstotkov več vozil, kot je bilo v enakem lanskem obdobju. Na istrskem epsilonu so desetodstotno sezonsko podražitev cestnin končali s 1. septembrom.

Hrvaška obala Turizem Popotnik Hrvati se pritožujejo: Sobe na vrhuncu sezone prazne, turisti premalo trošijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.