Svet
6 ogledov

"Top kill" manever

Na BP pritiskajo tako zvezne kot lokalne oblasti, na glasnih in nazornih protest Žurnal24 main
British Petroleum je že pripravljen za nov poskus, s katerim bi lahko ustavili iztekanje nafte, potem ko je pred dobrim mesecem začela iztekati po eksploziji na naftni ploščadi.

British Petroleum (BP) je že pripravljen na 12-urno testiranje. Manever so poimenovali ''top kill''. Če bo poskus uspešen, bodo iztekanje nafte zaustavili že v prihodnjih dneh. V vrtino nameravajo pod visokim pritiskom vliti tekočino z dvakrat večjo gostoto od gostote vode, kar naj bi ustavilo tok nafte, nato pa nameravajo vrtino še zabetonirati.

izlita nafta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Nafta se je začela izlivati pred 36 dnevi. Družba Transocean plans, lastnica uničene naftne ploščadi, je priredila spominsko slovesnost za 11 delavcev, ki so pogrešani vse od nesreče.

Izvršni direktor BP Tony Hayward je prepričan, da imajo 60 do 70 odstotkov možnosti za uspeh. To metodo so sicer že uporabili pri vrtinah na površini zemlje, vendar nikoli na taki globini.

''Želimo, da se ta stvar zapre,'' pa vztraja Carol Browner, svetovalka ameriškega predsednika za energijo in klimatske spremembe. Sama je optimistična glede poskusa, bo pa vlada imela svojo skupino strokovnjakov, ki bo opazovala potek poskusa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.