Svet
108 ogledov

Tovornjak zapeljal v množico v Stockholmu

Stockholm EPA
Tovornjak zapeljal v množico v Stockholmu, štirje mrtvi, 12 ranjenih. Švedski premier ocenjuje, da gre za teroristični napad: "Švedska je bila napadena". V povezavi z napadom doslej prijeli eno osebo.

"Vse kaže na to, da je šlo za teroristični napad," je nekaj ur po tem, ko je tovornjak zapeljal v množico ljudi in v izložbo ene od trgovin v ulici Drottninggatan v Stockholmu, sporočil švedski premier Stefan Löfven. Po zadnjih podatkih so umrli najmanj trije ljudje, veliko je ranjenih. Napadalec naj bi tovornjak ukradel. 

Tovornjak je v množico zapeljal na križišču dveh glavnih nakupovalnih ulic na območju za pešce, nato pa trčil v bližnjo veleblagovnico in zagorel.

 

"Šel sem po glavni ulici, ko je od nikjer pripeljal velik tovornjak. Nisem videl, če je bil kdo za volanom, a tovornjak je peljal nekontrolirano. Videl sem, ko je povozil najmanj dva človeka. Stekel sem, kolikor hitro se je dalo," je za švedski časnik Aftonbladet povedal očividec. 

Napadalec naj bi bil na begu. Švedska policija je na novinarski konferenci objavila fotografijo osumljenca in zaprosila za pomoč pri iskanju.

Kdo stoji za napadom, ni znano. "Ne vemo, ali je šlo za dejanje posameznika ali več oseb," je dejal načelnik policije Dan Eliasson. Dodal je, da tudi še ni znano natančno število mrtvih in ranjenih. "Obstaja tako veliko navedb, ki krožijo, da je bolje počakati," je še dejal.

Slovensko zunanje ministrstvo zaenkrat nima informacij, da bi bili med žrtvami ali poškodovanimi v napadu v Stockholmu Slovenci.

Po napadu so v švedski prestolnici zaprli podzemno železnico, vse kinematografe in gledališča, so pa ponovno odprli železniško postajo. Švedska vlada je tudi vzpostavila krizni štab, sama vlada pa naj bi se danes sestala na izredni seji. Stopnje teroristične nevarnosti zaenkrat še niso povišali in ostaja od leta 2010 na tretji stopnji, kar pomeni povečano tveganje.

"Delamo vse, kar lahko, da bi pojasnili dogodek," je ob tem dejal načelnik varnostne policije Anders Thornberg. Policija je ob tem prebivalce Stockholma pozvala, naj se ne odpravijo v središče mesta.

 

 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Avatar Leon
    Leon 14:16 08.april 2017.

    Levaki ali desničarji vsi onanirajo z narodom .

  • sprehajalec 10:16 08.april 2017.

    Preveč pismenosti pa očitno škodi, kar si ti živ dokaz. Začneš mešati realnost s sci-fi. vse postane eno.

  • valerijakregar 22:22 07.april 2017.

    tudi naši lewaki jih toplo sprejemajo..................................nadaljevanje ?gl.zgoraj.