Svet
1 ogledov

Toyotke namesto džipov

Američani so nepričakovano množično zamenjevali svoja potratna terenska vozila z Žurnal24 main
Američani so z vladno pomočjo pol milijona avtomobilov zamenjali za nove. Naša vlada je proti subvencijam.
“Na evropski ravni so države, predvsem tiste, ki imajo lastno avtoindustrijo, same poskrbele za določene programe,” ugotavlja Mirko Fifolt iz slovenske sekcije za motorna vozila Avto društva Slovenije.

V ZDA se je včeraj iztekel program Denar za kripe, kjer je vlada z dvema milijardama evrov subvencionirala zamenjavo starih, potratnih vozil za nova, ekološko sprejemljivejša vozila. Ukrep je bil poleg ekologiji namenjen tudi spodbujanju ameriške avtomobilske industrije.

Pomoč le za proizvajalce
“Slovenski vladi smo predlagali ukrep, subvencije, s katerimi bi upad prodaje ublažili vsaj za pet odstotkov,” pravi Fifolt. Prodaja novih vozil je julija v Sloveniji v primerjavi z istim obdobjem lani padla za več kot dvajset odstotkov.

“Država našega predloga ni sprejela, ker je ocenila, da bodo dobavitelje rešili veliki trgi, kot so Nemčija, Francija ali Španija. Število vozil, ki se v Sloveniji prodajo, na proizvajalce ne vpliva,” dodaja Fifolt. Ukrepi za rešitev avtoindustrije so v prvi vrsti namreč namenjeni reševanju proizvajalcev avtomobilov in avtomobilskih delov, pravi Fifolt in dodaja, da “pomoč proizvajalcev koristi tudi prodajalcem avtomobilov".

Prednjači Toyota Corolla
Odziv Američanov na akcijo, kjer je država za nakup varčnejšega vozila primaknila do 3100 evrov, je presegel vsa pričakovanja. V okviru programa so tako prodali pol milijona novih vozil.

Najbolj prodajani sta bili Toyota Corolla in Honda Civic, največ vrnjenih avtomobilov, ki bodo šli v uničenje, pa je bilo Ford Explorerjev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.