Svet
51 ogledov

Toži kirurga, ker mu ga je odstranil

Operacija krčnih žil velja za manj tvegano, pravijo strokovnjaki. (Foto: Shutter Žurnal24 main
Američan Phillip Seaton toži zdravnika, ker mu je, kot trdi Seaton, brez njegove vednosti amputiral penis. "Šel sem na obrezovanje penisa in se nisem strinjal z amputacijo," trdi.

Spor med 60-letnim Phillipom Seatonom in urologom Johnom Pattersonom se je začel oktobra leta 2007, ko se je Seaton zaradi vnetja naročil na poseg obrezovanja penisa. Med posegom pa je urolog na penisu odkril raka in ga je zato, kot trdi Seaton, brez njegove vednosti odstranil. 

Sojenje proti zdravniku se začne jutri na sodišču v mestu Shelbyville v ameriški zvezni državi Kentucky, ko bodo najprej izbrali člane porote. Seatonov odvetnik Kevin George je, kot piše ameriški portal MSNBC, dejal, da naj zdaj porota odloči, ali je bila odstranitev organa "nujni del operacije". Ob tem je še dejal, da je v operacijskem zapisniku Patterson na penisu odkril raka in ga odstranil. In ob tem dodal, da ni šlo za nujni primer. "Ne bi se smelo zgoditi na takšen način," je leta 2008 ob vložitvi tožbe dejal George.

Odvetnik urologa Clay Robinson pa je v odgovor na tožbo takrat zapisal, da je imel Patterson dovoljenje, da opravi katerikoli poseg, ki bi bil nujen, in da je med posegom odkril raka. Robinson je tudi dejal, da Patterson ni mogel ukrepati drugače, kot da odstrani rakavo tvorbo. "Seatonov problem ni bila operacija, ampak rak," pravi Robinson.

60-letni moški je pred tem tožil tudi bolnišnico, ki pa je z njim sklenila izvensodno poravnavo. Kolikšen znesek mu je izplačala, ni znano.

Tokratni primer spominja na tistega iz leta 1997, kot je neki moški iz Indianapolisa iztožil 2,3 milijona dolarjev, ker mu je kirurg med operacijo brez njegovega dovoljenja odstranil penis in levi testis. Razlog naj bi bila nevarna okužba.

Komentarjev 1
  • VERITA 22:59 17.avgust 2011.

    V Sloveniji bi mu, če bi mu, namreč prisodili 3.000 EUR.