Svet
11 ogledov

Tožijo Twitter, Facebook in Google

Twitter Shutterstock
Francoski potrošniki ameriškim podjetjem očitajo, da svoje uporabnike zlorabljajo s prezapletenimi in nezakonitimi pogoji uporabe.

Vodilna francoska organizacija za zaščito pravic potrošnikov je proti spletnim velikanom Twitter, Facebook in Google vložila tožbo zaradi kršitev zakonodaje na področju zasebnosti. 

"Po več mesecih pogovorov in več opozorilih z naše strani trmasto vztrajajo pri določbah, ki so po našem mnenju nezakonite in zlorabljajo uporabnike," so zapisali pri zvezi potrošnikov UFC-Que Choisir.

Shranjujejo podatke 

Pri francoski organizaciji opozarjajo, da so pogoji uporabe spletnih strani "nerazumljivi, neberljivi in polni spletnih povezav", ki včasih vodijo na besedila, ki so na voljo le v angleščini.

"Še huje pa je, da podjetja vztrajajo pri obsežnem zbiranju, obdelavi, spreminjanju, shranjevanju in uporabi podatkov uporabnikov in tudi njihovih bližnjih," so zapisali. Od sodišča v francoski prestolnici zahtevajo, naj podjetjem naloži takojšnjo ureditev spornih besedil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Plačati morajo drobiž 

Evropske države postajajo vse občutljivejše na delovanje ameriških spletnih velikanov. Francoski varuh osebnih podatkov je Googlu januarja naložil kazen v višini 150.000 evrov, še pred tem pa je kalifornijskemu velikanu kazen zaračunala Španija. V obeh primerih je šlo za nespoštovanje zakonodaje na področju zasebnosti.

Gre sicer za drobiž – Google je lani vknjižil za slabih 60 milijard dolarjev (43 milijard evrov) prihodkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.