Svet
0 ogledov

Tožilstvo ni za začasno izpustitev

Gotovina bo moral na sojenje počakati v zaporu. Žurnal24 main
Tožilstvo v Haagu nasprotuje začasni izpustitvi nekdanjega hrvaškega generala Gotovine, saj obstaja tveganje za pobeg.
 
 

Hrvaška vlada ni sposobna zagotoviti navzočnosti Gotovine na procesu proti njemu. Pretekle izkušnje kažejo, da so bila njena prizadevanja, s katerimi naj bi našli Gotovino, neučinkovita.

Vir s haaškega tožilstva

 
Tožilstvo haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je izrazilo nasprotovanje začasni izpustitvi na prostost nekdanjega hrvaškega generala Anteja Gotovine, ki je obtožen vojnih zločinov. V obrazložitev je tožilstvo navedlo, da obstaja tveganje za pobeg.

51-letni Gotovina je zaprosil za začasno izpustitev na prostost, medtem ko čaka na začetek procesa proti njemu. Ta bi se moral začeti že maja, a so ga odložili za nedoločen čas zaradi konflikta interesov med njegovimi odvetniki in soobtoženimi.
Hrvaška vlada se je sicer postavila za poroka Gotovine v primeru njegove začasne izpustitve. Nad stališčem haaškega tožilstva je danes že izrazila obžalovanje.

Gotovino so aretirali leta 2005 na Tenerifih in nato izročili haaškemu sodišču. Sam trdi, da ni kriv, česar ga obtožujejo. Za iste zločine sta bila obtožena še dva hrvaška generala, Ivan Čermak in Mladen Markač, ki sta se haaškemu sodišču predala. Vsi trije so obtoženi zaradi vojnih zločinov nad Srbi med vojno na Hrvaškem med letoma 1991 in 1995.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.