Svet
21 ogledov

Tožilstvo preiskuje donacije Sarkozyju

Žurnal24 main
Blagajnik predvolilne kampanje predsednika Nicolasa Sarkozyja naj bi nezakonito prejel 150 tisoč evrov.

Računovodkinja najbogatejše Francozinje Liliane Bettencourt namreč trdi, da je Eric Woerth, ki je zdaj minister za delo, na začetku leta 2007 prejel 150 tisoč evrov gotovine. Ta denar pa naj bi prišel od upravitelja premoženja Bettencourtove Patricea de Maistrea. Francosko tožilstvo se je zdaj odločilo uvesti preiskavo, da bi ugotovilo resničnost teh trditev.

Če držijo, bi to pomenilo, da je bila Sarkozyjeva kampanja financirana nezakonito, saj lahko vsaka francoska politična stranka letno prejme le 7.500 evrov, posamični kandidat na volitvah pa 4.600 evrov donacij.

Zanikanja in pobožne želje
Francoski predsednik je obtožbe že zavrnil kot obrekovanja. "Kako zelo si želim, da bi se država ukvarjala z velikimi problemi, kot so zdravstvo, organizacija zdravstva, pokojnine, kako bomo ustvarili rast, ne pa da se navduši nad prvo strahoto, obrekovanjem," je na neki okrogli mizi o zdravstvu blizu Pariza dejal Sarkozy. Trditve je zanikal tudi Woerth.

Ni prvi škandal
Ta se je sicer že pred časom znašel sredi škandala okoli Bettencourtove. Woerth, ki je bil med letoma 2007 in 2010 minister za finance, naj bi namreč vedel, da je nameravala Bettencourtova utajiti davke, saj njegova soproga od leta 2007 upravlja z delom premoženja te najbogatejše ženske v Franciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.