Svet
5 ogledov

Tragedijo spodbudila Sarah Palin

Nekdanja aljaška guvernerka je demokratsko kongresnico Giffordsovo uvrstila na " Žurnal24 main
Nekdanja aljaška guvernerka demokratsko kongresnico Giffordsovo uvrstila na "seznam za odstrel". Napadalec do orožja kljub zgodovini duševnih težav.
Sodišče v Phoenixu je strelcu na shodu volivcev v Tucsonu odredilo pripor brez možnosti za varščino. Zaslišanje je trajalo 15 minut. Več si preberite TUKAJ.

Spomnimo, da je marca Palinova na svoji Facebookovi strani objavila zemljevid z okrožji 20 demokratskih kongresnikov, ki so bili označeni s strelskim križcem. Kritiki so takrat menili, da nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka spodbuja k nasilju z uporabo tovrstne militantne ikonografije. Poleg tega je Palinova pozneje na Twitterju zapisala še: "Ne umaknite se, namesto tega – NABIJTE (orožje)!"

"Še posebej smo pozorni na tiste kongresnike, ki so glasovali za Obamovo zdravstveno reformo in predstavljajo okrožja, v katerih sva s senatorjem Johnom McCainom zmagala na volitvah leta 2008,"
je Palinova pripisala k seznamu za odstrel. Posebej je navedla Gabrielle Giffords in dodala: "Merili bomo na ta boj in številne druge."

Giffordsova sama je pozneje ikonografijo kritizirala in po televiziji izjavila: "Ko ljudje počnejo to, se morajo zavedati, da obstajajo posledice takih dejanj." Po pokolu v Arizoni je bil zemljevid s tarčami odstranjen.

Facebook: "Kakšna hinavka si"
Palinova se je na incident v Arizoni odzvala na svojem Facebooku z besedami: "Moje iskreno sožalje družini kongresnice Gabrielle Giffords in drugim žrtvam tragičnega streljanja v Arizoni. Z mojo družino vsi molimo za žrtve in njihove družine ter za mir in pravico."

V komentarjih pod zapisom se njeni kritiki niso zadrževali. "Kakšna hinavka si," je zapisala ena. "To žensko si si izbrala za tarčo – dobesedno si narisala tarčo na njeno okrožje eden izmed tvojih čudaških sledilcev jo je izsledil in zdaj se poskušaš distancirati od krivde."

Vzhajajoča zvezda
Še naprej ni znano, kaj točno je 22-letnika napeljalo k strelom na kongresnico, eno vzhajajočih zvezd demokratov. Podpredsednik Joe Biden jo je po volilnem porazu Clintonove označil kot najverjetnejšo kandidatko za prvo predsednico ZDA.

Do orožja kljub duševnim težavam
Direktor FBI Robert Mueller je na zahtevo predsednika Baracka Obame osebno odšel v Tucson nadzorovat preiskavo. Ta naj bi pokazala, da je 22-letni Jared Lee Loughner težavna osebnost z vprašljivim duševnim zdravjem, poleg tega pa naj bi pokol načrtoval že dolgo.

Izkazalo se je tudi, da je ime Loughner leta 2007 stik z  Giffordsovo. Preiskovalci so našli sporočilo, s katerim se mu je zahvalila za udeležbo na njenem srečanju. Enako srečanje je imel tudi v soboto.


Dvaindvajsetletnik naj bi si med drugim želel v vojsko, a ga je ta zavrnila. Oktobra so ga izključili s kolidža, ker so se bali, da bo postal nasilen, in od njega zahtevali zdravniško potrdilo, da ne predstavlja nevarnosti zase in za okolico. Prav zaradi tega se poraja vprašanje, kako je lahko dva meseca kasneje zakonito kupil polavtomatsko pištolo Glock, s katero je zagrešil zločin. Po poboju na univerzi Virginia Tech leta 2007, ko je študent ubil 32 ljudi z orožjem, ki ga je kupil kljub svojim znanim duševnim motnjam, so pospešili zbiranje podatkov o takšnih osebah v enotni nacionalni bazi, ki naj bi služila kot porok, da orožje ne bi prišlo v roke neuravnoteženih oseb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.