Svet
3498 ogledov

Na Reki tragična smrt zaradi nalivov, hodil je po mestu, ko je ...

Poplave v Reki Facebook
Zaradi hudih poplav v centru mesta župan ljudi poziva, naj ne zapuščajo svojih domov.

V večernih urah je včeraj v Reki padlo 140 litrov dežja na kvadratni meter. V le dveh urah je bila večina centra mesta globoko pod vodo. Poročajo o škodi na zgradbah, pod vodo je veliko avtomobilov.

Reška policija je sporočila, da so ob 19.30 dobili klic, o moškem, ki je v vodi ujet pod avtomobilom, poroča Vecernji.hr. Moški naj bi hodil proti centru, ko ga je močna voda začela odnašati, dokler se ni zaustavil pod kombijem, kjer se je utopil. Po prihodu reševalnega vozila oseba ni več kazala znakov življenja, njegovo truplo so peljali na obdukcijo. Župan Reke Marko Filipović je meščane pozval, naj ne zapuščajo svojih domov.

"Dragi ljudje, če vam ni treba, ne hodite ven. Če vas je dež ujel v mestu, bodite previdni in potrpežljivi. Sem v nenehnem stiku z vsemi dežurnimi službami, ljudje so na terenu, dela se na odpravljanju škode, vse kar se trenutno da popraviti in kolikor je le mogoče, se popravlja. Še enkrat vas pozivam k previdnosti, še posebej, če se peljete skozi center! Reka nocoj teče z vso močjo," je na Facebooku zapisal župan Reke.

Količina padavin, ki bo lahko podrla hrvaški rekord

Po včerajšnji poplavi na Reki so vremenoslovci izdali opozorila tudi za danes in napovedujejo nova močna deževja. Nevarne vremenske razmere bodo prevladovale na območju Reke, Istre in Like. Za ta območja je izdano oranžno vremensko opozorilo in opozorilo pred možnimi hudourniškimi in urbanimi poplavami. Količina padavin bi lahko znašala okoli 100 mm. Napovedane so tudi krajevno močnejše nevihte, poroča Index.hr.

V primeru, da se napoved uresniči, ki za območje Reke napoveduje najmanj 70 mm dežja, bi se skupna količina padavin v 24 urah lahko približala absolutnemu hrvaškemu rekordu. Septembra 2017 so ga zabeležili na zadrski meteorološki postaji Zemunik, kjer so v 24 urah izmerili kar 370 milimetrov dežja.