Svet
33 ogledov

Trava zaslužna za boljše ocene

marihuana džojnt kajenje Shutterstock
Raziskava: najstniki, ki kadijo marihuano, dosegajo boljše šolske rezultate kot njihovi kolegi, ki kadijo cigarete.

Na Univerzi v Torontu so gibanja uporabe marihuane in tobaka spremljali od leta 1981 do leta 2011. Zdaj so objavili študijo, v katero je bilo vključenih kar 38.331 šolarjev.

"V preteklosti je bila uporaba marihuane povezana z bolj problematičnim vedenjem, vendar pa se je trend obrnil. Mladi kadilci tobaka bodo bolj verjetno imeli slabše šolske ocene in bili vpleteni v odklonska dejanja, kot so vandalizem, kraja ali napad," je pojasnil Michael Chaiton z Univerze v Torontu.

Raziskovalci so ugotovili, da je bila uporaba marihuane na vrhuncu pred približno desetimi leti, v zadnjih letih pa je upadla. Najstniki menijo, da je varnejša kot tobak.

Drugačna preventiva

Raziskava je še pokazala, da kar 92 odstotkov kadilcev cigaret kadi tudi marihuano in 25 odstotkov tistih, ki v prvi vrsti kadijo marihuano, kadi tudi tobak. Tisti, ki uporabljajo obe substanci, pa bodo najverjetneje na repu glede na šolski uspeh.

"Študija je identificirala mladostnike, za katere obstaja največje tveganje, kar lahko pomaga pri oblikovanju preventivnih programov. Ti programi bi se morali osredotočiti na vzorce hkratne zlorabe tobaka in marihuane," je dejala soavtorica raziskave Maritt Kirst.

Komentarjev 5
  • Falstaf 08:24 02.april 2014.

    Spoštovansi novinarji,se je vam čisto zmešalo (pa se iskreno opravičujem izrazu) - a vam je jasno kaj pišete? V znanstvenem članku prav nikjer ne piše, da imajo učenci, ki kadijo marihuano zaradi tega boljše ocene - dejansko imajo slabše kot ...prikaži več tisti, ki ne kadijo ničesar, edino kjer so boljši je v neposredni primerjavi s kadilci cigaret, kar pa je pojasnjeno s tem, da so kadilci cigaret otroci iz zelo revnih, socialno deprivilgiranih družin in najverjetneje sploh nima povezave s kajenjem ene ali druge snovi. Bi se lahko kdo malo zamislil kakšne neumnosti pišete in kako škodljive posledice za mladino ima lahko takle zavajajoč in lažen naslov? Zelo vesel bi bil kakšnega odgovora in pojasnila!

  • Mrcina 12:47 01.april 2014.

    Pošljite ta članek na vse srednje šole !

  • gggg 20:10 31.marec 2014.

    Tudi meni ni jasno zakaj mediji oglašujejo cigarete in alkohol.