Svet
4 ogledov

"Trese se Savdska Arabija"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Za Američane padec režima v Bahrajnu še ne pomeni izgube strateške točke v Perzijskem zalivu, saj je demokratizacija voda na njihov mlin," meni Grošelj. Hlače se tresejo predvsem Savdski Arabiji.
Prestrašena Savdska Arabija
Obramboslovec poudari, da je zaradi dogajanja v otoški državi zaskrbljena predvsem sosednja Savdska Arabija. "Demokratizacija neposredne soseščine pomeni grožnjo njihovi stabilnosti. Monarhija v Savdski Arabiji je zelo ranljiva že zaradi zadnjih islamističnih napadov, tako da bi jo demokratični val zlahka odplaknil," konča Grošelj.

"Zagotovo je v interesu Američanov, da Bahrajn ostane čim bolj stabilen, saj jim omogoča nadzor nad celotnim Perzijskim zalivom. Padec režima in demokratizacija še ne pomenita, da bi ZDA izgubile oporišča v tej otoški državi, saj so majhne zalivske države vedno težile k temu, da imajo nekega astronavta izven zaliva. Ameriški dežnik Bahrajn potrebuje, saj se Irana in Iraka bojijo prav tako kot Američani," nam možne prihodnje scenarije pojasni obramboslovec Klemen Grošelj. Spomnimo, da je v Bahrajnu ameriška peta flota, ki je steber nadzora nad območjem in hkrati oskrbovalno vozlišče za operacije v Iraku in Afganistanu.

Grošelj meni, da ZDA v primeru izgube oporišča prave alternative v regiji pravzaprav nimajo. "Ameriška administracija je ocenila, da so za njih dolgoročno bolj v interesu demokratične spremembe v Bahrajnu – ustavna monarhija ali republika," doda.

Šiitski večini vlada sunitska manjšina
Sunitska kraljeva družina Al Kalifa vlada Bahrajnu vse od odhoda Britancev leta 1971, več kot dve tretjini prebivalstva pa sestavljajo nezadovoljni šiiti. Po Mubarakovem padcu se je izobražena mladina povezala prek spleta in socialnih omrežij in pripravila proteste zaradi nezaposlenosti, diskriminacije in korupcije.

Bahrajn – iranski satelit
Michael Rubin, nekdanji prebivalec Bahrajna in strokovnjak za območje pri Ameriškem podjetniškem inštitutu, meni drugače. "Če bo bahrajnska vlada padla, ni dvoma, da bo država postala iranski satelit in peta flota bo morala spakirati," je za CNN povedal Rubin in dodal: "Obamova administracija se ne izreka jasno o nemirih v Bahrajnu, saj je to država, v kateri si ne moremo privoščiti spremembe režima."

ZDA bi lahko za svojo ladjevje v Perzijskem zalivu poskušala najti novo domovanje v sosednjem Katarju ali Združenih arabskih emiratih. "Obstaja občutek, da domine padajo, pri čemer so ZDA veliki poraženec, zato bodo iranske sosede primorane v koncesije velikemu sosedu, če nas marajo ali ne," velike spremembe ameriške moči na območju napoveduje Rubin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.