Svet
30 ogledov

Kardinali preveč govoričijo

vatikan
1/4
youtube.com
Uradni Vatikan je ošvrknil nekatere kardinale, ki so te dni preradi govorili z javnostjo.

Odslej je namreč za vse izjave v povezavi z volitvami novega papeža odgovoren le še uradni tiskovni urad, ki ga vodi Federico Lombardi, vsem kardinalom pa so v uradu pozvali, naj javno ne komentirajo in špekulirajo več najverjetnejših naslednikov Benedikta XVI., ki je odstopil pred tednom dni.

Kritika je še posebej letela na ameriške kardinale, ki so tudi za danes sklicali srečanje z novinarji, nato pa ga le eno uro prej odpovedali. Tiskovni predstavnik ameriških kardinalov je pojasnil, da so se pojavili pomisleki o takšnem početju, potem ko so v italijanske časopise pricurljali sicer tajni podatki o načinu volitev. Malce manj očitno oziroma bolj neformalno so sicer z novinarji v zadnjih dneh komunicirali tudi nekateri drugi kardinali.

Kardinali v okviru priprav na izvolitev novega papeža tudi danes še niso določili datuma začetka konklava. V Apostolski palači se je doslej zbralo 113 kardinalov elektorjev, preostala dva v Vatikanu pričakujejo do četrtka.

Na četrtem srečanju v okviru splošne kongregacije je bilo danes skupaj 153 kardinalov, od tega 113 tistih z volilno pravico. Manjkata še poljski kardinal Kazimierz Nycz in vietnamski kardinal Jean Baptiste Pham Minh Man, je dejal Lombardi. Prvega v Vatikanu pričakujejo še danes, drugega pa v četrtek, ko se bodo kardinali zopet sešli na dopoldanskem in popoldanskem srečanju.

Kdaj se bo konklave začel, za zdaj še ni jasno, predvidoma pa naj bi bilo to v prvi polovici prihodnjega tedna.

Za zaprtimi vrati

Pogovori med kardinali se odvijajo za zaprtimi vrati Apostolske palače, vodi pa jih dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano. V okviru splošne kongregacije kardinali razpravljajo o vseh tekočih vprašanjih, ki zadevajo Cerkev. Med temami, ki naj bi bile v ospredju tokrat, so nova evangelizacija, vloga kurije, afera Vatileaks in pedofilski škandali.

Kardinali so se popoldne zbrali pri maši v baziliki svetega Petra, ki jo je vodil Sodano. Glede na to, da je v Vatikanu trenutno obdobje praznega apostolskega sedeža, ko je Cerkev brez papeža, pa danes ne bo splošne avdience, ki jo je sicer ob sredah vodil papež.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.